Filmblogg: Kompliserte skumlerier

Hold på popcornbegeret! Filmbloggen prøver å få oversikt over «The Conjuring»-filmene.

Folk på undertegnedes alder tror kanskje at enten «A Nightmare on Elm Street» (ni filmer mellom 1984 og 2010) eller «Scream» (fire filmer mellom 1996 og 2011) må være tidenes mest populære skrekkfilmserie. Men, nei, det riktige svaret er «The Conjuring».

Den milliardinnbringende seriens nyeste installasjon, «The Conjuring: The Devil Made Me Do It», blir dessverre ikke satt opp på kino i Kristiansand. Men dét gir oss i hvert fall tid til å komme à jour før filmen slippes på strømmetjenestene.

Og tid er noe man trenger i møte med «The Conjuring». Her snakker vi nemlig om hele åtte filmer – tre i hovedserien pluss fem «spinoff»-produkter – som ikke bare henger sammen, men som også hopper fram og tilbake på tidslinja. Det følgende er et ærlig forsøk på å skape oversikt.

«The Conjuring» (2013) vil være det naturlige stedet å begynne. Året er 1971, og vi møter de «paranormale etterforskerne» Ed og Lorraine Warren – løselig basert på virkelige personer; spilt av Patrick Wilson og Vera Farmiga – mens de utforsker et hjemsøkt hus. Og når du har fordøyd film nummer én, kan det anbefales å se resten i den rekkefølgen handlingen utspiller seg. 

«The Nun» (2018) tar oss tilbake til 1952 og følger en demonisk nonne som senere skal være med i «The Conjuring 2».

«Annabelle: Creation» (2017) foregår i 1955, og gir oss forhistorien til den onde dukken med samme navn fra «The Conjuring». I «Annabelle» (2014) plager samme fordømte dukke et ungt par i 1967. «Annabelle Comes Home» (2019), som foregår i 1972, tar opp tråden fra «Annabelle» og «The Conjuring», og gjenintroduserer oss for både dukken og ekteparet Warren.

«The Curse of La Llorona» (2019) er en mer eller mindre frittstående sidehistorie om en meksikansk familie som blir hjemsøkt i 1973.

I «The Conjuring 2» (2016) er året 1977, og Ed og Lorraine Warren drar til London for å undersøke en poltergeist-sak. Og med dét er vi framme ved den foreløpig siste filmen, «The Conjuring: The Devil Made Me Do It», som er lagt til 1981.

Så kan man selvsagt spørre om alle disse filmene er verdt å bruke tid på. Vel, de beste av dem – hvilket vil si «The Conjuring» og «Annabelle: Creation» – er utmerket popcornunderholdning med et tiltalende touch av klassisk spøkelsesfilm. Resten er først og fremst for fans som bare må ha mer.

Men dem er det tydeligvis mange av.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.06.21
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Vera Farmiga og Patrick Wilson i «The Conjuring: The Devil Made Me Do It»: SF Studios/Warner Bros.

Kommentarer