For macho for sitt eget beste

Wrath of Man
USA 2021
Regi: Guy Ritchie
Skuespillere: Jason Statham, Josh Hartnett, Jeffrey Donovan, Laz Alonso, Scott Eastwood
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

Som spenningsfilm har «Wrath of Man» sine kvaliteter. Men den er ikke nødvendigvis lett å like av den grunn. 

Alle som har sett de foregående filmene regissør Guy Ritchie og actionhelt Jason Statham har laget sammen – «Lock, Stock and Two Smoking Barrels» (1998), «Snatch» (2000) og «Revolver» (2005) – vet hva de kan vente seg av «Wrath of Man»: mye testosteron.

H (Statham) er nyansatt vaktmann i et verditransportfirma. Alt tyder på at han er sånn passe godt kvalifisert for jobben. Men når H regelrett henretter seks mann som prøver seg på et ran, blir det klart at han er noe annet – og mye farligere – enn han har gitt seg ut for å være. Og dét skal det vise seg at han ikke er alene om i dette firmaet.

Veteranen Ritchie forteller med en viss stil og vår mann Statham har en viss karisma. Men i motsetning til for eksempel «Nobody», den andre actionfilmen som har premiere denne uka, mangler «Wrath of Man» fullstendig distanse til rans-, volds- og drapsfantasiene sine. Resultatet er at den oppleves macho og selvhøytidelig inntil det parodiske.

Filmen er dessuten noe av en prøvelse for oss som ikke hæler guttegarderobeprat. Dialogen består bokstavelig talt ikke av annet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.05.21
© Roy Søbstad

Kommentarer