Solid spionthriller

The Courier
Storbritannia 2020
Regi: Dominic Cooke
Skuespillere: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan, Jessie Buckley
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Kaldkrigsthrilleren er en sjanger som bare nekter å dø.

Menneskeheten har aldri vært nærmere kjernefysisk utslettelse enn den var på begynnelsen av 1960-tallet. Mot dette dystre bakteppet ble den anonyme britiske forretningsmannen Greville Wynne (her spilt av Benedict Cumberbatch) overtalt av MI6 og CIA til å smugle strengt hemmelige dokumenter ut av Sovjetunionen. I løpet av de neste, stadig mer paranoide årene skulle Wynne utvikle et vennskap med etterretningens kilde på den andre siden, oberst Oleg Penkovsky (Merab Ninidze).

Det er fire tiår siden Den kalde krigen offisielt var over, men spionfortellinger av denne typen fortsetter likevel å dukke opp med ujevne mellomrom (mest minneverdig i nyere tid: Steven Spielbergs «Bridge of Spies»). Og «The Courier» bringer strengt tatt ikke noe nytt til torgs. Nok en gang handler det om nervøse samtaler i dunkelt opplyste gater, febril fotografering i klaustrofobiske arkiver og øyne som kaster mistenksomme blikk i bakspeilet.

Men så lenge alle fra manusforfattere til skuespillere opererer på det nivået de gjør her, er det bare å nyte filmen for det den er: en spennende, stadig like relevant historie fortalt på stødigst tenkelige vis.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.06.21
© Roy Søbstad

Kommentarer