Ufokusert om Lady Day

The United States Vs. Billie Holiday
USA 2021
Regi: Lee Daniels
Skuespillere: Andra Day, Natasha Lyonne, Garrett Hedlund, Tyler James Williams, Trevante Rhodes, Evan Ross
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

Filmen om jazzlegenden Billie Holiday prøver dessverre å gape over alt for mye.

Publikum og prisutdelere får visst aldri nok av biografiske filmer om berømte artister. «The United States Vs. Billie Holiday», filmen om den legendariske jazzsangeren de kalte Lady Day, er nok et bidrag til sjangeren som sliter med det samme gamle problemet: Den klarer ikke å trenge under overflaten; den klarer ikke å vise hvorfor vi burde bry oss.

Billie Holidays liv (1915–1959) inneholder selvsagt nok råmateriale til et halvt dusin filmer. Problemet med akkurat dette forsøket, er at det prøver å bake hele historien hennes – den beinharde barndommen, det utsvevende sexlivet, de voldelige ektemennene, heroinmisbruket og alt sammen – inn i en spilletid på to timer, samtidig som det vil si noe vektig om rasismen i det amerikanske samfunnet. Resultatet er en film som vekselvis oppleves repetetiv, springende, langtekkelig og banal.

Og da hjelper det lite at R&B-sangeren Andra Day både har karisma og gjør en troverdig imitasjon av Holidays karakteristisk sprukne, men dypt sensuelle stemme. Det er dessverre alt for lett å forbli uberørt av det hele.

Mitt tips: Se dokumentaren «Billie» (2020) i stedet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 19.06.21
© Roy Søbstad

Kommentarer