Knallgode dansker

Rettferdighetens ryttere
Danmark 2020
Regi: Anders Thomas Jensen
Skuespillere: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann, Nicolas Bro
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

Dette er gangsterfilmen som gir deg en varm følelse i magen og får deg til å fundere over meningen med livet.

«Rettferdighetens ryttere» viser hvordan livene våre styres av tilfeldigheter. På grunn av en obskur, men ikke usannsynlig årsaksrekke, blir kona til Afghanistan-soldaten Markus (Mads Mikkelsen) drept i en eksplosjon på t-banen. En bande skumle gangstere og tre nerder med begrensede sosiale ferdigheter blandes mer eller mindre frivillig inn i saken, og etter en serie hårete episoder, munner det hele ut i noen svært betimelige spørsmål om meningen med alt sammen.

Anders Thomas Jensen, som også står bak «De grønne slakterne» (2003), «Adams epler» (2005) og en mengde andre filmer, blir ofte omtalt som en slags nordisk Quentin Tarantino. Og, ja, både Jensen og Tarantino har en fascinasjon for eksentriske typer, absurde digresjoner og stump vold. Men dansken har i tillegg en varm medmenneskelighet hans amerikanske motstykke bare sjelden viser tegn til å besitte.

I kombinasjon med knallgode skuespillere – ikke minst en Mikkelsen med veteranens tunge tusenmetersblikk – gjør dette «Rettferdighetens ryttere» til en uvanlig rik og underholdende filmopplevelse.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 01.07.21
© Roy Søbstad

Kommentarer