På flukt fra far

Herself
Irland/England 2020
Regi: Phyllida Lloyd
Skuespillere: Clare Dunne, Harriet Walter, Conleth Hill, Ruby Rose O'Hara
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Vold i parforhold er bare ett av flere vanskelige temaer som blir tatt opp i den irske filmen «Herself».

Sandra (Clare Dunne) er fanget i en livssituasjon som kunne ha knekt selv den sterkeste. Etter nesten å ha blitt slått i hjel av sitt monster av en ektemann, er hun alene med to små døtre å oppdra, to jobber å skjøtte og ikke noe permanent sted å bo. Sandras løsning er like dristig som den er desperat: Hun – som verken har midler, erfaring eller nettverk – setter i gang å bygge sitt eget hus.

Irske «Herself» oppleves som et par filmer i ett. Den begynner som en forstemmende troverdig skildring av partnervold, men utvikler seg – i takt med at Sandras byggeprosjekt tar form av en god, gammeldags dugnad – til å bli noe nær en «feelgood»-film. Det som kunne ha blitt bare fælt, blir i stedet noe oppbyggelig og fint.

Kanskje faller visse elementer i historien litt for enkelt på plass. Men såpass mye kompleks tematikk som «Herself» er innom – jus, byråkrati, altruisme og morskjærlighet, for bare å nevne noe – var den vel nesten nødt til å ta en og annen snarvei. Og til syvende og sist vil ingen kunne unngå å bli berørt av denne på alle måter vellagede lille filmen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.07.21
© Roy Søbstad

Kommentarer