Speisa for de små

Spaceboy
Belgia 2021
Regi: Olivier Pairoux
Skuespillere: Basile Grunberger, Albane Masson, Peter Van den Begin, Jean-Benoît Ugeux, Yannick Renier
Norske stemmer: Teodor Barsnes-Simonsen, Frida Wevling, Duc Mai The, David Haldor, Ivar Nørve, Giuliana Consonni Blom
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 3

«Spaceboy» er en søt, liten familiefilm som forsøker å gape over litt vel mye.

Etter at mamma dør, prøver 11 år gamle Jim (Basile Grunberger) og hans astrofysikerpappa å starte et nytt liv i en ny by. Men de to rekker ikke engang å pakke ut før Jim, som er enda mer av en vitenskapsentusiast enn faren, har satt i gang et potensielt dumdristig prosjekt: å lage en heliumballong som skal ta ham ut i stratosfæren. Til hjelp har han klassevenninnen Emma (Albane Masson).

Belgiske «Spaceboy» – her dubbet til et klart og tydelig norsk – er en sånn type familiefilm de etter alt å dømme samlebåndsproduserer der nede på kontinentet: velmenende, sånn passe pedagogisk anlagt, til syvende og sist mer surrete enn godt er. Det går i en blanding av allmenngyldig livslærdom og veldig bløt slapstick-komikk som ikke alltid går helt i hop.

Små kinogjengere som ikke har sett så mange filmer før vil sikkert kunne la seg rive med av de søte hovedrolleinnehaverne og de til tider spennende situasjonene de havner i. Foreldrene deres vil på sin side finne glede i den retroorienterte estetikken – filmens handling er av uklare grunner lagt til 1986 – men irritere seg over overspillende voksenskuespillere.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.07.21
© Roy Søbstad

Kommentarer