Blodig moro

I onde dager
Norge 2021
Regi: Tommy Wirkola
Skuespillere: Aksel Hennie, Noomi Rapace, Atle Antonsen, Christian Rubeck, André Eriksen, Nils Ole Oftebro
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

Det er ikke en ordentlig Tommy Wirkola-film før alle medvirkende er fullstendig innsmurt i rød guffe.

Ekteparet Lisa (Noomi Rapace) og Lars (Aksel Hennie) hater hverandre. Så ille er det faktisk, at Lars har planene klare for å drepe Lisa på pappas gamle hytte. Men tre fanger på rømmen er bare én av flere uforutsette faktorer som skal komme til å forkludre absolutt alt.

Er det noe som kjennetegner filmene til Tommy Wirkola – hvis filmografi etter hvert omfatter alt fra lavbudsjett-splatteren «Død snø» (2009) til den påkostede Hollywood-produksjonen «Hansel & Gretel: Witch Hunters» (2013) – er det at han alltid går over streken, og så bare fortsetter å gå. «I onde dager» er ikke et unntak.

Den begynner som en svart samlivskomedie, fortsetter som en enda svartere kriminalfarse og ender til slutt opp som den blodigste norske filmen siden «Død snø 2» (2014). Det kunne ha blitt pubertalt. Det kunne ha blitt bare slemt. Men takket være et manus fullt av genuint smarte detaljer – samt et skuespillerensemble som ikke viker unna for selv de mest ydmykende scenarier – oppleves «I onde dager» snarere som en vitamininnsprøytning i filmform.

Og lite kunne vel ha vært mer kjærkomment akkurat nå.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.07.21
© Roy Søbstad

Kommentarer