Et langt, varmt farvel

Supernova
Storbritannia 2020
Regi: Harry Macqueen
Skuespillere: Colin Firth, Stanley Tucci, Sarah Woodward, Pippa Haywood
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

Filmer om alvorlig sykdom får gjerne det beste ut av sine skuespillere. «Supernova» er ikke et unntak.

Det godt voksne, homofile paret Sam (Colin Firth) og Tusker (Stanley Tucci) legger ut på landeveien i sin gamle bobil. Turen handler om noe mer enn bare hygge: Tusker er på et tidlig stadium av demens, og de to ønsker å gjenoppsøke steder og mennesker som har betydd noe for dem opp gjennom årene. Begge er inneforstått med at Tusker snart ikke engang vil ha minnene igjen.

«Supernova» er en film som – de mange vakre bildene fra et landsens England i full høstprakt, til tross – antakelig kunne ha fungert like godt på en teaterscene. Dens mange og lange dialogscener får da også det beste ut av hovedrolleinnehaverne Firth og Tucci. De to kjekler kanskje om selv de minste ting, og sykdommen tærer minst like mye på den pårørende som den syke, men kjærligheten dem i mellom er likevel aldri til å ta feil av. Den ligger under hver eneste gest og hvert eneste blikk.

Og om filmen ikke oppleves banebrytende på verken den eller andre måten, kan den – med sin veltempererte blanding av vemod og britisk vidd – heller ikke unngå å berøre. Dette er en å se sammen med noen du virkelig bryr deg om.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 19.08.21
© Roy Søbstad

Kommentarer