Hjertevarm og hjerteskjærende

Rocks
Storbritannia 2019
Regi: Sarah Gavron
Skuespillere: Bukky Bakray, Kosar Ali, Shaneigha Greyson, D'Angelou Osei Kissiedu, Ruby Stokes, Sarah Niles
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

«Rocks» er noe så sjeldent som en dypt alvorlig film du ikke kan unngå å smile av.

Vi er i en av de forfalne, multikulturelle bydelene på Londons østkant. Når den mentalt ustabile mora hennes plutselig en dag stikker sin vei, blir tenåringsjenta Rocks (spilt av en Bukky Bakray vi garantert vil få se mer til) sittende alene igjen med ansvaret for lillebroren sin. Og for Rocks er ingenting viktigere enn å holde gutten unna klørne til folkene fra sosialkontoret.

På én måte er «Rocks» nok en bekreftelse på at ingen overgår britene i klarøyd, kompromissløs sosialrealisme. Samtidig oppleves den som noe mer enn bare enda en elendighetsskildring fra et for lengst fallert imperium. Når filmen, som store deler av tida like gjerne kunne ha vært en dokumentar, ganske enkelt følger Rocks og venninnegjengen mens de er på skolen eller skravler i hull i hodet på hverandre, er den så troverdig – så energisk, så levende – at man ikke kan annet enn å smile bredt for seg selv. Hver og én av de unge amatørskuespillerne er fullstendig magnetiske der oppe på lerretet.

Og balansen mellom det hjertevarme og det hjerteskjærende sitter som et skudd helt til en sluttsekvens som neppe kunne ha vært mer perfekt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.08.21
© Roy Søbstad

Kommentarer