Kjærlighet i harde tider

The World to Come
USA 2020
Regi: Mona Fastvold
Skuespillere: Katherine Waterston, Vanessa Kirby, Christopher Abbott, Casey Affleck
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Kjærlighetsforholdet som skildres i «The World to Come» er nesten like håpløst som det er vakkert.

Midt på 1800-tallet, i det nordøstre USA, lever ekteparet Abigail (Katherine Waterston) og Dyer (Casey Affleck) et liv preget av oppofrelse, hardt arbeid og sorg over sin døde datter. Slik er det i alle fall inntil Abigail en dag møter blikket til Tallie (Vanessa Kirby). Tiltrekningen mellom de to kvinnene er åpenbar fra første stund, men det finnes ingen måte for dem å uttrykke den på, ikke i denne verdenen, ikke på denne tiden.

Det er ikke en veldig original historie den norske regissøren Mona Fastvold forteller i «The World to Come». «Carol» (2015) og «Portrett av en kvinne i i flammer» (2019) er bare to av filmene som har berørt lignende tematikk. Men med sobre miljøskildringer – ofte som løftet ut av 1800-tallsmalerier – og Waterstons fortellerstemme som leser fra Abigails nøkterne, men poetiske dagbok, har Fastvold likevel funnet et toneleie som oppleves både troverdig og gripende.

Lystig skal «The World to Come» aldri bli, snarere tvert i mot. Til tross for dette er den en alldeles uimotståelig vakker hyllest til kvinnens – og kjærlighetens og håpets – standhaftighet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 06.08.21
© Roy Søbstad

Kommentarer