Med respekt for Aretha og musikken

Respect
USA 2020
Regi: Liesl Tommy
Skuespillere: Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Marlon Wayans, Audra McDonald, Marc Maron, Tituss Burgess, Tate Donovan
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Passende nok er det musikken som redder filmen om Aretha Franklin fra å bare bli klisjeer.

Aretha Franklin var selvsagt en unik person med sin egen unike historie. Men det er rart hvor mye historien hennes ligner på for eksempel Elton John, Freddie Mercury og Johnny Cash sine etter å ha gått gjennom manuskverna i Hollywood. Det er i grunnen bare å krysse av på sjekklista for showbiz-biografier.

«Respect» tar for seg årene 1952 til 1972, og forteller hvordan souldronningen måtte overvinne en trøblete barndom, en dominerende far, en voldelig ektemann og sitt eget alkoholmisbruk i kampen for å finne seg selv som artist og menneske. For å si det forsiktig: Alt dette minner om slikt vi har sett mange ganger før.

Det som gjør at filmen på sitt beste likevel hever seg over banalitetene og klisjeene, er at den lar musikken få så stor plass. Og da hjelper det selvsagt at sangene Franklin gjorde til sine egne i denne perioden – «(You Make Me Feel Like) A Natural Woman», «I Never Loved a Man (The Way I Love You)», «Ain’t No Way» med mange flere – er så enormt bevegende, og at hovedrolleinnehaver Jennifer Hudson framfører dem med all den innlevelse og verdighet man forventer av en dronning.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.08.21
© Roy Søbstad

Kommentarer