Oppdaterte klisjeer

Reminiscence
USA 2021
Science fiction/Thriller
Regi: Lisa Joy
Skuespillere: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandie Newton
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 3

«Reminiscence» er nok en vri på den gamle historien om mannen uten framtid som møter en kvinne med en fortid.

Noen år fra nå, i et Miami som delvis er blitt slukt av havet, lever Nick Bannister (Hugh Jackman) av å selge folk deres egne minner. Han senker dem ned i en tank med noen slags elektroder på hodet, og der nede i mørket kan de leve sine beste øyeblikk om og om igjen. Så en dag kommer Mae (Rebecca Ferguson) vandrende inn som en annen krysning av Lana Del Rey og Jessica Rabbit.

Vår mann blir selvsagt besatt, og like selvsagt blir Mae en dag plutselig borte. Jakten på henne skal føre Nick inn i en underverden av dop, korrupsjon og mørke hemmeligheter.

«Reminiscence» er, som de litt filmbevandrede vil ha skjønt, en oppdatert film noir-variant. Som sådan står den – med alle sine visuelle referanser og sin ofte oppstyltede dialog – stadig i fare for å tippe over i ren pastisj. Men det er i hvert fall passende at filmen har minner og nostalgi som tema.

Og noen av oss er jo faktisk veldig svake for disse klisjeene. Selv om «Reminiscence» neppe kommer til å true «Blade Runner» sin posisjon som den store framtids-noir-filmen, har den nok stil og intelligens til at vi lar oss forføre. 

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.08.21
© Roy Søbstad

Kommentarer