Filmblogg: Årets mest episke film

Endelig er alt klart for «Dune», science fiction-eposet man har prøvd å lage film av i nærmere 50 år. 

I neste uke er det premiere på en av årets mest imøtesette filmer. De enorme forventningene som har bygget seg opp rundt «Dune», kommer ikke bare av at den stadig er blitt koronautsatt, men også at den samme historien er blitt forsøkt filmatisert flere ganger før. 

Undertegnede har aldri vært noen ivrig science fiction-leser, men av omtale skjønner jeg at Frank Herberts roman fra 1965 er en uhyre innholdsrik affære som handler om politiske, religiøse og etniske feider på ørkenplaneten Dune. Utgangspunktet for konfliktene er et krydder med alskens mystiske egenskaper og hovedpersonen er en Messias-lignende skikkelse ved navn Paul Atreides.

«Dune» er med andre ord akkurat den typen sær, viltvoksende historie man en gang i tida – la oss si før «Ringenes herre»-trilogien – sa det var umulig å lage film av. Den krevde for lang spilletid og for kompliserte effekter. 

Dét betyr altså ikke at forsøk ikke har vært gjort.

Først ute var den mildt sagt eksentriske chilensk-franske filmskaperen Alejandro Jodorowsky. Hans «Dune» skulle ha folk som Salvador Dalí og Mick Jagger på rollelisten, den skulle ha musikk av Pink Floyd og den skulle ha en spilletid på 14 (!) timer. 

Det ble i det minste en fantastisk dokumentar av galskapen: «Jodorowsky's Dune» (2013) er et must for alle som lar seg fascinere av grenseløse ambisjoner og tøylesløs kreativitet.

Jeg har ikke klart for meg hvorfor akkurat David Lynch ble den neste som fikk prøve seg. Det er ingenting ved «Dune» som minner det minste om verken «Blue Velvet», «Twin Peaks» eller noe annet han har laget.

Nå ble det jo film av det, men Lynch sin «Dune» (1984) er stiv og rar og mer eller mindre umulig å forstå noe av. Spesielt interesserte – kanskje helst dem som vil finne glede i å se en ung Sting i bare lærunderbuksa – kan se den på Netflix.

Til tross for denne lite lovende forhistorien, har jeg stor tro på 2021-filmatiseringen. Jeg mener, den er jo laget av selveste Denis Villeneuve, og det er vanskelig å tenke seg en mer passende regissør for «Dune» enn mannen bak de mesterlige science fiction-eposene «Arrival» (2016) og «Blade Runner 2049» (2017). Traileren lover allerede det beste.

«Dune» har premiere 15. september. Planen er at den skal bli fulgt av minst én film til, samt en serie på HBO kalt «Dune: The Sisterhood».

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 13.09.21
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Timothée Chalamet i «Dune»: SF Studios/Warner Bros.

Kommentarer