En ordentlig a-ha-opplevelse

a-ha - The Movie
Norge 2021
Regi: Thomas Robsahm, Aslaug Holm
Med: Morten Harket, Paul Waaktaar-Savoy, Magne Furuholmen
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 5

Tidenes største norske popband har fått den dokumentaren de fortjener.

a-ha har aldri vært enkle å forstå seg på. De var de tre begavede ungguttene som tidlig på 80-tallet erklærte at de skulle bli internasjonale popstjerner – og ble det – for så å bruke de neste tiårene på å klage over seg selv, hverandre, musikken sin og hvordan folk oppfattet dem. «a-ha - The Movie» har ikke egentlig så mye nytt å tilføre denne historien. Men den går dypere og er mer underholdende enn man kanskje skulle tro.

Det handler mye om gruppedynamikk. Filmen får fram hvordan kombinasjonen av talenter – låtskrivingen til Paul, meloditeften til Magne og stemmen til Morten – gjorde suksessen mulig, samtidig som den viser hvordan trekløveret har gått fra å bo sammen i trange leiligheter til å bli kjørt rundt i hver sin limousin. De nye intervjuene er overraskende åpenhjertige. Animasjonen i «Take on Me»-stil er et kult grep. Hitene utgjør et upåklagelig filmatisk soundtrack. 

Det er ikke slik at man blir sittende igjen og synes synd på disse overanalytiske millionærene. Men «a-ha - The Movie» gjør faktisk at man forstår litt bedre hvorfor de, sin enorme suksess til tross, alltid har framstått så misfornøyde.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.09.21
© Roy Søbstad

Kommentarer