Filmblogg: Høstens norske filmer

Filmhøsten 2021 kan komme til å bli stående som tidenes beste norske.

Takket være pandemien har kinopremierene hopet seg opp i høst. Allerede nå i slutten av september kan vi se tilbake på uvanlig mange gode filmer, ikke minst av slike som er laget her hjemme. De fleste av dem går også fremdeles på kino.

Det gjelder barnefilmen «Clue: Maltesergåten», komedien «Ingenting å le av», grøsseren «De uskyldige» og den vanskelig kategorisérbare, men visstnok svært morsomme «The Middle Man». Alle sammen er blitt godt mottatt av både publikum og kritikere. I tillegg kommer to knallgode dokumentarer: «Vær her», som handler om demens, og bandportrettet «a-ha - The Movie».

Og ennå gjenstår mange av de mest spennende titlene.

15. oktober skal vi endelig få se om Joachim Triers «Verdens verste menneske» lever opp til forventningene. Og de er høye: Renate Reinsve fikk prisen for beste kvinnelige hovedrolleinnehaver under årets filmfestival i Cannes; Trier er mannen bak de moderne norske klassikerne «Reprise» (2006) og «Oslo, 31. august» (2011).

De sikreste publikumsvinnerne kommer først litt lenger utpå høsten og vinteren.

29. oktober er det premiere på «Nordsjøen». Denne tredje katastrofefilmen fra folkene bak «Bølgen» (2015) og «Skjelvet» (2018) er nærmest garantert å – ahem! – skape bølger. Kristine Kujath Thorp fra «Den største forbrytelsen» (2020) har hovedrollen. 

12. november kommer den nye «Tre nøtter til Askepott». Det skal bli spennende å se om denne norske versjonen har en sjanse til å true originalens posisjon som en av de store julefilmene her på berget. Selveste Astrid Smeplass spiller i hvert fall Askepott.

«Kampen om Narvik» blir den store norske 1. juledagsfilmen. Erik Skjoldbjærg («Insomnia», «Pyromanen») står bak skildringen av den kanskje aller mest dramatiske dagen i norsk historie: 9. april 1940.

Vi skal heller ikke glemme den litt mer smålåtne «Alle hater Johan», en komedie med Pål Sverre Hagen i rollen som dynamittglad enstøing, som får premiere 26. november.

Ja, også fortsetter de interessante dokumentarene å komme. «Nattebarn» (24.09) handler om ungdom med psykiske utfordringer, «Aksel» (15.10) om alpinhelten Aksel Lund Svindal og «John – den siste norske cowboy» (22.10) om en 92 år gammel norsk-amerikansk rancher.

To forbehold bare: Det er ikke sikkert at alle disse filmene blir satt opp på din kino, og ingen vet når et visst virus kan slå til igjen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.09.21
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Carl Martin Eggesbø i «Kampen om Narvik»: Nordisk Film Distribusjon

Kommentarer