Mektig science fiction

Dune
USA 2020
Regi: Denis Villeneuve
Musikk: Hans Zimmer
Skuespillere: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Jason Momoa, Javier Bardem
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

«Dune» er filmen for alle som har savnet de virkelig store kino-opplevelsene mens pandemien har rast. 

Skal det være, så skal det være. Mange av de viktigste elementene i «Dune» – som er regissert med sedvanlig teknisk og estetisk stålkontroll av Denis Villeneuve («Arrival», «Blade Runner 2049») – er de samme som i et utall andre science fiction-filmer. I skala, kompleksitet og ren, skjær fantasirikdom går filmen likevel utenpå det meste som har vært forsøkt før.

Mange tusen år inn i framtida strides mektige imperier om naturressursene på ørkenplaneten Arrakis. Sentralt i konflikten står Paul Atreides (Timothée Chalamet), en rettskaffen ung mann som synes skjebnebestemt for store ting. Ut fra dette klisjétunge premisset spinnes en historie som skal komme til å omfatte alt fra svevende fascist-diktatorer til flere hundre meter lange sandormer.

Det er mektig, det er underlig og det er ganske enkelt umulig å beskrive – enn si bedømme på noen lunde balansert vis – med så lite som 1200 tegn til rådighet. La oss bare slå fast at «Dune» er akkurat den typen overveldende, altoppslukende kino-opplevelse vi har blitt nektet så alt for lenge nå.

Og dette er bare del én av hvem-vet hvor mange.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 16.09.21
© Roy Søbstad

Kommentarer