Store ord og sterke følelser

Ingenting å le av
Norge 2020
Regi: Petter Næss
Skuespillere: Odd-Magnus Williamson, Sara Khorami, Øystein Martinsen, Anne Marie Ottersen, Karoline Krüger, Jan Gunnar Røyse, Penda Faal, Andrine Sæther, Ravdeep Singh, Ylva Bjærkaas Thedin, Jonis Josef
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

«Ingenting å le av» er en hjertevarm liten komedie om dødelig sykdom.

Kasper Berntsen (Odd-Magnus Williamson) er en matlei og ikke alt for sympatisk stand-up-komiker rundt de 40. Når det en dag – faktisk samme dag som kjæresten gjør det slutt og han mister jobben i sommershowet – viser seg at han har kreft i skjelettet, skal Kaspers liv ganske snart få helt ny retning og mening.

«Ingenting å le av» er ikke en film som styrer unna verken de største ordene eller de sterkeste følelsene. Tvert i mot omfavner den sine carpe diem-floskler med en fandenivoldskhet som oppleves forfriskende. «En dag skal vi dø og alle andre dager skal vi leve,» slår den fast, helt uten å skjemmes.

Williamson, som også har skrevet manus, er god i rollen som stadig litt sykere og stadig litt klokere komiker. Kanskje enda bedre er Sara Khorami og Øystein Martinsen som henholdsvis marihuana-røykende kjæresteemne og transmanager med en forkjærlighet for krigsmetaforer. Petter Næss («Elling») regisserer med veteranens stødige hånd.

Og selv om den til tider kan oppleves belærende – og «feelgood»-formelen følges litt vel slavisk – skal det godt gjøres å forbli uberørt av denne skamløst hjertevarme lille filmen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen xx.09.21
© Roy Søbstad

Kommentarer