Tragikomisk om Holocaust

Leksjoner i løgn
Tyskland/Russland 2019
Originaltittel: Persian Lessons
Regi: Vadim Perelman
Skuespillere: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, Leonie Benesch
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

«Leksjoner i løgn» er en sterk, men ikke uproblematisk historie fra Tilintetgjørelsen.

Spørsmål man grunner på etter å ha sett «Leksjoner i løgn»: Hvor mye kan det forsvares å dikte om Holocaust? Er ikke historiene fra virkeligheten mer enn nok? Og hvor troverdig er egentlig filmens handling?

I 1942 unngår jødiske Gilles (Nahuel Pérez Biscayart) døden ved å påstå at han er perser. Det viser seg nemlig at en av SS-offiserene i arbeidsleiren han blir sendt til, Hauptsturmführer Koch (Lars Eidinger), har en drøm om å åpne restaurant i Teheran etter krigen, og derfor er på leting etter noen som kan lære ham farsi. I tiden som kommer skal en merkelig fortrolighet oppstå mellom fange og fangevokter.

Ja, det virker søkt at Gilles, som selvsagt ikke kan et ord farsi, skulle kunne lure Koch ved å lære ham enstavelsesord han finner på selv. Selv den mest godtroende nazist må vel skjønne at det å lære et språk handler like mye om uttale, syntaks og grammatikk som om å pugge gloser?

Men, OK, godtar man først dette premisset, blir «Leksjoner i løgn» en sterk fortelling om menneskelig kreativitet og tilpasningssevne under de verst tenkelige forhold. Ordet «tragikomedie» har sjelden passet bedre.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.09.21
© Roy Søbstad

Kommentarer