En verdig James Bond

James Bond: No Time to Die
USA 2019
Regi: Cary Joji Fukunaga
Skuespillere: Daniel Craig, Rami Malek, Christoph Waltz, Ralph Fiennes, Jeffrey Wright, Ana de Armas, Léa Seydoux, Naomie Harris, Lashana Lynch, Ben Whishaw
Aldersgrense: 12 år
TERNINGKAST 4

«No Time to Die» er klassisk James Bond. En klassiker bør likevel ingen forvente.

Ingenting er som det pleier å være når «No Time to Die», den femte og siste filmen med Daniel Craig i rollen som agent 007, begynner: James Bond jobber ikke lenger for MI6 og han er i et fast forhold med Madeleine Swann (Léa Seydoux). Det sier seg selv at det ikke kan vare.

Plottet i «No Time to Die» er langt mer rørete og komplisert enn nødvendig. Men det handler selvsagt om en skurk med onde planer for menneskeheten. Det viktige er likevel at filmen inneholder tilstrekkelig villmannskjøring med Aston Martin, «shoot-outs» i nedlagte u-båtbunkere og inneforstått tøysing med egen mytologi til at den oppleves som ekte Bond-vare. Som i de forrige fire filmene står det dessuten noe personlig på spill for vår helt. 

Finalen må faktisk være den mest emosjonelle i hele seriens 59 år lange historie.

I sum er nok «No Time to Die» for ujevn til å bli stående som en av de virkelig klassiske James Bond-filmene. Men den runder i hvert fall av Craig-æraen på verdig vis.

Norgespatrioter kan forøvrig merke seg at sentrale scener er innspilt på Nordmøre og at NRKs Fantorangen har en ett sekund lang gjesteopptreden.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 30.09.21
© Roy Søbstad

Kommentarer