Faren, sønnen og døden

Alltid nære deg
Italia/England/Romania 2020
Originaltittel: Nowhere Special
Regi: Uberto Pasolini
Skuespillere: James Norton, Daniel Lamont
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

«Alltid nære deg» er en liten film som gjør stort inntrykk.

Vindusvaskeren John (James Norton, kjent fra tv-seriene «Grantchester» og «Happy Valley») og fire år gamle Michael (Daniel Lamont) har et tilsynelatende perfekt far–sønn-forhold. De tilbringer mest mulig tid sammen – leser, går turer, ser på fotballkamper og baker kake når en av dem har bursdag – og har en nærhet og fortrolighet seg i mellom ingen kan unngå å legge merke til. Men lille Michael vet ikke at faren hans bare har måneder igjen å leve. Han vet ikke at John ser etter noen som kan ta over ansvaret for ham.

Alt ved denne filmen føles veldig riktig. Gjennom å holde en nedpå tone og fokusere på hverdagslige gjøremål, klarer regissør Uberto Pasolini (som i sin tid produserte publikumsfavoritten «I blanke messingen») kunststykket å styre unna alt som smaker av simpelt melodrama og lettkjøpt sentimentalitet. I møtene med de forskjellige potensielle fosterfamiliene lar han dessuten en fin, lun humor skinne igjennom.

Godt er det også å se en film som framstiller den britiske arbeiderklassemannen som et tenkende og følende menneske, snarere enn en primitiv bølle.

Når dét er sagt: Du gjør nok lurt i å ta med lommetørkle.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.10.21
© Roy Søbstad

Kommentarer