Filmblogg: En serieklassiker jubilerer

«Band of Brothers» har 20-årsjubileum i 2021. Tida er inne for et gjensyn med tidenes beste tv-serie om krig.

Å se tv-serier var noe ganske annet på begynnelsen av 2000-tallet enn det er i dag. Siden vi verken hadde bredbånd eller strømmetjenester og tv-en var strengt lineær, var det dvd – du husker de blanke, små diskene i de klønete plasteskene? – som gjaldt. Og de gjeveste dvd-ene var dem som kom i boks.

Dette var også midt i den serierevolusjonen vi ennå lever i etterdønningene av. Fikk man kjøpt, lånt eller leid boksen som samlet siste sesong av «The Sopranos», «Six Feet Under», «The Office» eller «Curb Your Enthusiasm», var helga sikret. Det var på denne tida vi begynte å «binge» serier.

En av seriene som fremdeles står seg 20 år senere, er «Band of Brothers» (2001). Stol på meg; jeg har nettopp sett den om igjen.

«Band of Brothers» var hjertebarnet til Tom Hanks og Steven Spielberg, og ble til i kjølvannet av suksessen de to hadde hatt med Andre verdenskrigsfilmen «Redd menig Ryan» (1998). Slektskapet mellom serie og film er tydelig i alt fra tematikk og intensjon til visuelt uttrykk.

Gjennom 10 episoder blir vi fortalt historien om fallskjermjeger-kompaniet Easy. Vi følger dem hele veien fra trening hjemme i USA, via D-dagen og kamper i Frankrike, Nederland, Belgia og Tyskland, til frigjøringen av konsentrasjonsleirene ved krigens slutt. Det siste er et spesielt sterkt øyeblikk i en serie full av sterke øyeblikk.

De kaotiske, kinetiske kampscenene må være de mest realistiske som noen gang er blitt laget for tv. Men minst like viktig er det at «Band of Brothers» legger så stor vekt på persontegningene.

Hele veien er vi tatt på de unge soldatene – ikke stort mer enn guttunger, egentlig – mens de går gjennom fysiske og psykiske prøvelser de færreste mennesker har måttet oppleve. Aldri kan vi være trygge på at alle vil være i live til neste episode.

Vissheten om hvor tett opp mot virkeligheten disse skildringene ligger, gjør «Band of Brothers» til noe mer enn bare enda en serie fra krigen. Den er en av få som uten videre tåler den forslitte betegnelsen «episk».

Og man lurer på om noen av dagens serier kommer til å stå seg like godt om 20 år.

«Band of Brothers» ligger klar for strømming på HBO Nordic. Eller kanskje har du fremdeles dvd-boksen liggende i en skuff? Spesielt «Limited Edition»-utgaven i metall var stilig, husker jeg.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.10.21
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Damian Lewis i «Band of Brothers»: HBO Nordic

Kommentarer