Levende om livet

Verdens verste menneske
Norge 2020
Regi: Joachim Trier
Skuespillere: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

Årets mest forhåndsomtalte norske film lever opp til forventningene.

I en alder av 30 er Julie (Renate Reinsve) fortsatt like usikker på når livet egentlig skal begynne. Selv når hun, etter mye famling og rot, er blitt samboer med den 15 år eldre Aksel (Anders Danielsen Lie), sliter hun med å besvare standardspørsmålene «Hvem er du?» og «Hva driver du med?». Men så er det jo sånn at livet går sin gang enten man føler seg med eller ikke.

Ingen norsk regissør har større kontroll over filmformatets virkemidler enn Joachim Trier. I likhet med hans debut «Reprise» (2006), er «Verdens verste menneske» en film hvor digresjonene og de overrumplende fortellergrepene kommer tett. Flere sekvenser – som den hvor Julie krasjer en fest og blir stupforelsket i Eivind (Herbert Nordrum) – kunne fint ha stått på egne bein som kortfilmer. Likevel får Trier alt sammen til å gå opp i en stor, livlig og helt sømløs helhet. 

Samtidig er det umulig å tenke seg denne filmen uten hovedrolleinnehaver Renate Reinsve. Hennes Julie er frekk og sårbar, flørtete og usikker, morsom og forbannet, og aldri mindre enn spill levende. «Verdens verste menneske» hadde ikke blitt årets beste norske film uten henne.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 16.10.21
© Roy Søbstad

Kommentarer