En fest av en konsert

Dumdum Boys
Sted: Kick Scene, Kristiansand
Tid: Fredag 29. oktober
Publikum: ca. 700 (utsolgt)

TERNINGKAST 5

Om det ble stemning da Dumdum Boys spilte i Kristiansand fredag kveld? Det ble stemning.

Hva gjenstår egentlig å si om Dumdum Boys i 2021? De har en historie som strekker seg over mer enn 40 år. De har oppnådd alt et norsk band kan tenkes å oppnå innenfor landets grenser. De har vært gjennom alle de obligatoriske opp- og nedturene som hører rockmytologien til. Hva kan man si, annet enn at det fremdeles er uforskammet gøy å være på konsert med dem?

Synet som åpenbarer seg i det sceneteppet faller og Dumdum Boys drar i gang «Full fyr», føles like familiært som det er kult. Der er Prepple med karskkoppen og den stripete genseren. Der er den klassiske rock’n’roll-fredløs-profilen til Kjartan Kristiansen. Der er alltid like blide Sola Jonsen og den strenge ikke-trønderen Aslak Dørum. Litt gråstenk i de respektive luggene har gitt alle sammen kledelig pondus.

Musikalsk skal konserten vise seg å ha en noe nær optimal oppbygging. Første halvdel, som i all hovedsak er viet låter fra 2000-tallet, fungerer dels som oppvarming og dels som en understreking av at bandet ser på seg selv som noe mer enn bare leverandører av nostalgi. Ordentlig kontakt mellom scene og sal blir det likevel først med den gamle pophiten «Englefjes».

Tøffe «Kald dag i helvete» har et boogie-riff av typen som ikke kan feile. Rørende «Tyven tyven» blir litt ekstra rørende når Prepple og Kjartan synger den i samme mikrofon med hodene hvilende mot hverandre. Lumre «Slave» blir enda litt mer lummer med bandet badet i rødt lys.

Så banker Dumdum like godt ut fire av sine tyngste, mest groovy låter på rappen: «Boom boom», «Mitt hjertes trell», «Enhjørning» og «Møkkamann». En gjennomvåt Prepple kaster genseren og en – selvsagt! – full fyr klarer nesten å headbange brillene av Fædrelandsvennens utsendte.

Ekstranummerne, som når klimaks med «Splitter pine» og «Metallic hvit», sitter så godt at det nesten blir latterlig. Etterpå bruker de smørblide musikerne flere minutter på å bukke og skåle seg av scenen.

Dumdum Boys er for lengst blitt et sånt band man ikke kan snakke om uten å komme inn på spørsmål om alder og holdbarhet. Men på en kveld som i kveld, hvor 700 mennesker forlater konsertsalen med brede smil og svette ansikter, føles slutten ennå langt unna. Prepple, Kjartan, Sola og Aslak er dessuten stadig 20 år yngre enn The Rolling Stones.

La oss like godt sikte mot 2041.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 01.11.21
© Tekst og foto: Roy Søbstad

Kommentarer