Filmblogg: Topp 5 Ridley Scott-filmer

Den britiske filmlegenden har laget minst en håndfull filmer alle burde se.

30. november fyller Sir Ridley Scott 84 år. Men i stedet for å hvile på sine velfortjente laurbær, er mesterregissøren forsyne meg klar med en ny storfilm, motehuseposet «House of Gucci», i neste uke. Og den kommer bare måneder etter hans middelalderepos «The Last Duel».

Dette er et tidspunkt godt som noe for et tilbakeblikk på en av filmhistoriens mest produktive, suksessfulle og – det må sies – ujevne karrierer.

Filmene til Ridley Scott er blant få som gjør seg like godt på Cinemateket som på TV3 om lørdagskvelden. Appellen ligger i hans evne til kombinere gode fortellinger med uforglemmelige bilder.

En gang i blant mislykkes han. «Robin Hood» (2010) var et traurig forsøk på å gjenta suksessen med «Gladiator», «Hannibal» (2001) var en blek skygge av «Nattsvermeren» og «G.I. Jane» (1997) var bare teit. Men på sitt ypperste skaper Ridley Scott filmkunst av mest tidløse sort.

Én liten innrømmelse: Jeg har aldri sett debutfilmen «The Duellists» (1977). Den er ikke tilgjengelig på verken leie- eller strømmetjenestene, men går for å være noe av en glemt klassiker. Jeg får vurdere å bestille dvd-en.

Uansett; dette er de fem Ridley Scott-filmene ingen burde gå glipp av.

5. «Gladiator» (2000): En klassisk guttebokfortelling gitt episk sus av Scotts uovertrufne estetikk.

4. «The Martian» (2015): Scott får forbløffende mye humor og varme ut av denne – visstnok vitenskapelig plausible – historien om å overleve helt alene på Mars.

3. «Thelma & Louise» (1991): Sterke kvinneroller er en Ridley Scott-spesialitet, og aldri har filmkvinner vært sterkere eller kulere enn i denne «road movien».

2. «Blade Runner» (1982): Scotts visjon om en framtid badet i neon, mørke og forfall har utrolig nok ikke mistet noe av sin mystikk på 40 år.

1. «Alien» (1979): I all sin renskårne, fryktinngytende prakt, er «Alien» både en av de beste science fiction-filmene og en av de beste skrekkfilmene som noen gang er blitt laget.

Og når du har sett disse, er det bare å gå videre med gode – og veldig forskjellige – filmer som «Black Hawk Down» (2001), «Matchstick Men» (2003) og «American Gangster» (2007). 

La meg dessuten legge inn et godt ord for Cormac McCarthy-samarbeidet «The Counselor». Den slaktet jeg i min anmeldelse i 2013, men ved gjensyn har den sexfikserte narkothrilleren vist seg å være blant Ridley Scotts mest kompromissløse og fascinerende filmer.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.11.21
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Ridley Scott i 2012: Gage Skidmore/Wikimedia Commons

Kommentarer