Maksimalt katastrofalt

Nordsjøen
Norge 2020
Regi: John Andreas Andersen
Skuespillere: Kristine Kujath Thorp, Rolf Kristian Larsen, Anders Baasmo, Henrik Bjelland, Bjørn Floberg, Anneke von der Lippe, Ane Skumsvoll, Cengiz Al
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Disse filmfolkene kommer ikke til å gi seg før de har lagt hele Norge i grus.

Det er lett å se for seg møtet hos filmproduksjonsselskapet: «Nå har vi sendt en tsunami gjennom Geiranger (i «Bølgen», 2015) og jevnet Oslo med jorda i et jordskjelv (i «Skjelvet», 2018). Da er det vel bare å gå løs på oljeplattformene i Nordsjøen, da?»

Det er Sofia (spilt av den stadig like glimrende Kristine Kujath Thorp), fjernstyrer av undervannsroboter og nybakt kjæreste med oljearbeideren Stian (Henrik Bjelland), som først aner at noe er fryktelig galt på norsk sokkel: Alle plattformene står på en enorm rift som holder på å åpne seg. Det får være nok å si at det ene scenariet mer spektakulært enn det andre følger.

Etter fire–fem tiår burde strengt tatt katastrofefilmformelen ha vært oppbrukt for lengst. Men så lenge filmene holder nivået til «Nordsjøen», fungerer den fortsatt forbløffende godt. Man blir, enten man vil eller ikke, overveldet av de skremmende realistiske tablåene, revet med av de klaustrofobiske spenningsscenene og grepet av det lille, menneskelige dramaet midt oppe i det store.

Og etterpå sitter man igjen med noen tanker om at Norges rikdom er noe vi aldri må ta for gitt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 28.10.21
© Roy Søbstad

Kommentarer