Med kroppen som fiende

Titane
Frankrike/Belgia 2021
Regi: Julia Ducournau
Skuespillere: Agathe Rousselle, Vincent Lindon, Garance Marillier, Mara Cissé
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5 

Årets Gullpalme-vinner fra Cannes er grenseoverskridende, grusom og absurd. Den er også en veldig god film.

Alexia (Agathe Rousselle), som går rundt med en metallplate i hodet etter en bilulykke i barndommen, jobber som danser på bilmesser og er seriemorder på si. I en av «Titane» sine mange bisarre sekvenser blir hun gjort gravid av en Cadillac.

Dette er en verden som ikke har rom for åndelighet eller skjønnhet, og hvor liv ender brått og vilkårlig. Nesten hver eneste scene viser en eller annen form for intenst kroppslig ubehag. Gang på gang brytes det feminine mot det maskuline, det myke mot det harde, kjøtt mot metall.

Men så, etter omtrent halvgått løp, idet skaffer Alexia seg en ny identitet og møter den aldrende brannmannen Vincent (Vincent Lindon), endrer filmen karakter. Til tider skal den bli nesten øm.

«Titane», som slekter en del på regissør Julia Ducournaus debutfilm «Raw» (2016) og enda litt mer på David Cronenbergs kontroversielle «Crash» (1996), er definitivt ikke for alle. Men har man først mage til å tåle dens brutale omgang med menneskekroppen, kan den anbefales både som tankevekker og rendyrket filmopplevelse.

Se den sammen med noen som er klar for en god diskusjon etterpå.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 06.11.21
© Roy Søbstad

Kommentarer