Synd og frelse ved pokerbordet

The Card Counter
USA 2021
Regi: Paul Schrader
Skuespillere: Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Willem Dafoe, Tye Sheridan
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 4

Til spenningsfilm å være, holder «The Card Counter» kortene uvanlig tett til brystet.

William Tell (Oscar Isaac) er en mann som nesten ikke eksisterer. Han bor på moteller og lever av å spille blackjack og poker. Det skal ta tid før vi får vite hvorfor han har valgt denne anonyme ikke-tilværelsen, men hint kommer i form av brå, kvalmende innklipp fra Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Muligheten til å gjøre opp for gamle synder og ta fatt på livet igjen, får Tell i det han møter La Linda (Tiffany Haddish) og Cirk (Tye Sheridan). La Linda er en driftig dame som sponser gamblere. Cirk er en ung mann med en mørk plan.

Regissør og manusforfatter Paul Schrader har fortalt varianter av denne historien – den om mannen som søker frelse og tilhørighet – i 45 år nå. Det begynte med klassikeren «Taxi Driver» (1976), som Schrader skrev og Martin Scorsese regisserte, og fortsatte med filmer som «Light Sleeper» (1992) og «First Reformed» (2017). Han får fortsatt mye ut av den.

Lettkjøpte kicks må man riktig nok lete etter andre steder. Disse filmene er vel så mye karakterstudier som thrillere. Til gjengjeld har de flere lag og fester seg i minnet på en helt annen måte enn moderne amerikanske filmer flest.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.11.21
© Roy Søbstad

Kommentarer