Ubehagelig spenning

The Boy Behind the Door
USA 2020
Regi: David Charbonier og Justin Powell
Skuespillere: Lonnie Chavis, Ezra Dewey, Kristin Bauer van Straten
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Grøsseren «The Boy Behind the Door» får mye guffenhet ut av begrensede virkemidler.

To gutter i 11–12-årsalderen, Bobby (Lonnie Chavis) og Kevin (Ezra Dewey), blir uten forvarsel lempet inn i bagasjerommet på en bil og kjørt til et avsidesliggende hus. De neste timene skal bli en eneste lang kamp på liv og død for de to.

Man kan meget vel mene at det å hensette barn i grufulle situasjoner både er smakløst og et billig triks for å vekke publikums sympati. Men godtar man først dette premisset, er «The Boy Behind the Door» unektelig en vellaget liten grøsser.

Hele hoveddelen av filmen utspiller seg i og rundt det samme huset. Kameraarbeid og lyddesign skaper en følelse av kontinuerlig fare. Mens den ene nerveslitende situasjonen avløser den andre – det er avrevne negler, det er stikking med kniv, det er katt-og-mus-lek under senger og inne i kott – kjenner man det knytte seg helt fysisk i mageregionen. Det er minst like ubehagelig som egentlig spennende.

Heldigvis er barneskuespillerne ordentlig gode. Omsorgen Bobby og Kevin viser for hverandre er det som gjør at denne ellers så kalde og harde filmen lar seg holde ut, tross alt.

Foreldre bør likevel nærme seg med varsomhet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 13.11.21
© Roy Søbstad

Kommentarer