Årets julehefter 2021

I butikkene finnes det flere enn 50 forskjellige julehefter å velge blant. Vi har bladd gjennom hele bunken, og tatt en kritisk kikk på et utvalg nye og klassiske tegneserier.

Pondus – Klassiske julehistorier
Av Frode Øverli
Strand Forlag

TERNINGKAST 5

Det er to «Pondus»-hefter ute i år. «Klassiske julehistorier» er dobbelt så dyrt som det tradisjonelle, men gir til gjengjeld mange ganger så mye valuta for pengene.

Hovedbeholdningen her er de tre 20 år gamle fortellingene hvor Jokke blir gjenforent med sin far. Med disse tilførte Frode Øverli ny dybde til en serie som inntil da stort sett hadde vært basert på endimensjonale figurer og godlynt rølping. Plutselig viste det seg at «Pondus» kunne være rørende også.

Ikke alle de resterende småhistoriene og stripesekvensene har like sterk julerelevans, men – pyttsann! – her får man mye for pengene.

Juleklassikere
Av Dik Browne, Fred Lasswell og Hy Eisman
Egmont

TERNINGKAST 3

Et tegn på at også juleheftemarkedet utvikler seg: I år har ikke de gamle traverne Hårek, Snøfte Smith og Skipper’n fått egne hefter, men må finne seg i å bli publisert mellom samme permer.

Så framstår da også disse seriene smått utdaterte i 2021. For eksempel hadde kjønnsrollemønstrene – med late, fordrukne mannfolk og koner som står over grytene og forgjeves drømmer om litt romantisk oppmerksomhet – aldri fått passere en redaktør av i dag.

Samtidig er humoren jevnt over såpass godmodig – for ikke å si slapp – at kun de mest fintfølende vil kunne finne på å bli støtt.

Carl Barks’ jul – Jul i Pengelens
Av Carl Barks
Egmont

TERNINGKAST 6

Når vi snakker om juletegneserier, er denne Carl Barks-klassikeren rett og slett ikke til å komme utenom.

«Jul i Pengelens» har 70-årsjubileum i år, men er dessverre ikke blitt det spor mindre aktuell med tiden. Det handler om den lutfattige, nitriste bydelen Pengelens – et strøk i Andeby som ellers tydeligvis blir holdt skjult for oss lesere – og hvordan den hjerteløse rikingen Onkel Skrue tvinges til å gi barna der en alle tiders juletrefest.

Det føles helt på sin plass at en så morsom, gripende og klok historie stadig trykkes på nytt «til glede for nye lesere».

Dunce
Av Jens K Styve
Strand Forlag

TERNINGKAST 5

«Dunce» har de siste årene sakte, men sikkert opparbeidet seg en posisjon blant Norges beste og mest populære stripeserier. I år har den til og med fått sitt eget julehefte.

Serien er egentlig ganske tradisjonell – med en nerdete alenepappa, en driftig sønn og en snakkende hund i hovedrollene – men Jens K Styve har klart å fylle den med innhold som oppleves like tidsriktig som det er morsomt. Alt disse folkene ønsker seg til jul er litt god, gammeldags fred – kombinert med den nye GameStation IX Special Limited Edition!

En 18 sider lang spesialhistorie viser at Styve tar julehefteformatet på alvor.

Kapteinens jul
Av John Dirks
Bladkompaniet

TERNINGKAST 3

«Knoll og Tott» og «Kapteinens jul» er som kjent varianter av den samme serien. Som vanlig er begge ute med egne julehefter.

Årets utgave av «Kapteinens jul» henter stort sett serier fra 1968 – noe som i denne sammenhengen er for nesten nytt å regne – og preges av røff strek og lett absurd humor. Rasestereotypiene og voldsbruken er ikke fullt så påfallende som i eldre utgaver.

Noe særlig til tegneserie er «Kapteinens jul» anno 68 likevel ikke. Man kan alltids humre over vitsenes rene, skjære underlighet, men alt for ofte ender de uten et ordentlig sluttpoeng.

Vangsgutane
Av Ole-Mikal Nilsen, Ivan Andreassen, Leif Halse og Jens R. Nilssen
Fonna Forlag

TERNINGKAST 4

Nynorskklassikeren «Vangsgutane» er seg selv lik enten historiene er gamle eller nye.

I en fersk serie av året forteller manusforfatter Ole-Mikal Nilsen, som har tatt over etter Nils Nordberg, og tegner Ivan Andreassen om en skummel låve hvor det muligens spøker. I et opptrykk fra 1955 forteller Leif Halse og Jens R. Nilssen om da Kåre, Steinar, Larris, Sterk-Ola og resten av gjengen reiste til Oslo for å treffe «bladstyraren» selv.

Begge seriene har den samme gammelmodige formen, med all tekst plassert under rutene, men sånn må det kanskje bare være når nostalgien er så å si hele poenget.

Nr. 91 Stomperud
Av Håkon Aasnes
Egmont

TERNINGKAST 4

Det skal ikke stikkes under en stol at NRK-serien «Førstegangstjenesten» får «Nr. 91 Stomperud» til å framstå akkurat så gammel som den er (83 år, i tilfelle du skulle lure). Samtidig fortjener serieskaper Håkon Aasnes all verdens respekt for at han fortsatt holder det gående.

Og i årets hefte skjer det jammen mer dramatiske ting enn på lenge: Nr. 91 forfremmes til visekorporal og Nr. 87 prøver seg på a’Petra! Ingen av delene varer, selvfølgelig, men selv ikke den mest trofaste leser kunne vel ha forutsett slike sjokkvendinger.

Vi plukker nok opp «Nr. 91 Stomperud» til neste år også, tenker jeg.

Donald – Tidsreisetyven
Av Knut Nærum, Tormod Løkling og Arild Midthun
Egmont

TERNINGKAST 5

Det norskproduserte Donald-heftet er som vanlig en liten fest for donaldister. I årets utgave baserer Knut Nærum, Tormod Løkling og Arild Midthun seg like godt direkte på klassiske historier av Carl Barks og Don Rosa.

En tyv med tidsmaskin reiser fra tid til tid for å stjele Onkel Skrues mest verdifulle skatter – Djengis Khans tapte krone, den gåseeggstore gullklumpen fra Klondike med uvurderlige flere – før Skrue i det hele tatt har fått kloa i dem. Heldigvis er Frøken Vable og Donald på saken.

Nok en gang er det bare å meske seg med nerdete referanser, språklige finurligheter og tegninger i verdensklasse.

Tegnehannes jul
Av Hanne Sigbjørnsen
Strand Forlag

TERNINGKAST 5

Her har du 2021s mest personlige og metabaserte julehefte. Store deler av «Tegnehannes jul» handler rett og slett om hvordan serieskaper Hanne Sigbjørnsens graviditet gjorde at utgivelsen stadig måtte utsettes. Resten er spydige julerefleksjoner og ironiske innspill til feiringen.

Det hele arter seg litt som en tegnet blogg fra noen som aldri engang har drømt om å bli influencer. Jo mer man kan kjenne seg igjen, jo morsommere vil det være.

Alle som drømmer om en Coca-Cola-reklamejul kan derimot trygt styre unna. (Eller er det kanskje nettopp de som burde få heftet i kalendergave?)

Flåklypa
Av Haakon W. Isachsen og Thierry Capezzone
Egmont

TERNINGKAST 5

Manusforfatter Haakon W. Isachsen og tegner Thierry Capezzone har gjennom mange julehefter perfeksjonert sin egen barokke variant av Kjell Aukrusts Flåklypa-univers. I år sender de Reodor av gårde til Afrika i buss, lykkelig uvitende om at en sleip forlagsredaktør fra hovedstaden er i ferd med overta både «Flåklypa Tidende» og alt han eier. Som vanlig kan man lese heftet mange ganger og stadig finne nye, festlige detaljer i tegninger og dialog.

Beklageligvis skal dette være Isachsens siste Flåklypa-manus, men han gir seg i hvert fall mens flagget ennå vaier til topps.

Blondie
Av Chic Young
Egmont

TERNINGKAST 4

Familien Sørensen er en småborgerlig kjernefamilie med en småborgerlig kjernefamilies problemer: Pappa Dagobert har en urimelig kravstor sjef, mamma Blondie sliter til stadighet med å finne den rette hatten og barna – vel – de ser vi stort sett bare når alle samles til middag. Slikt blir det mye enkel og harmløs komikk av.

«Blondie» fylte 80 år i fjor og søndagssidene i årets hefte er fra 1952. Men selv om serien i dag nok vil ha størst appell til godt voksne lesere, skal man ikke se bort fra at også den moderne småborgerlige kjernefamilien kan komme til å humre gjenkjennende.

Tuss og Troll
Av, Johannes Farestveit og Solveig Muren Sanden m.fl.
Egmont

TERNINGKAST 4

Helt siden 1944 har norske folkeeventyr blitt fortolket og fornyet under vignetten «Tuss og Troll». Årets julehefte består, slik de har gjort i nyere tid, av gamle klassikere blandet med helt nye serier.

Fjøsnissehistoriene til Håkon Aasnes og Gard Espeland er de søteste og varmeste. Ivan Emberland og Øyvind Sveens bidrag er en nyskrevet, mildt modernisert variant. Klart mest surrealistiske er de 50 år gamle seriene av Johannes Farestveit og Solveig Muren Sanden: Her vokser det trær av sølv og prinsesser dukker opp inne i sitroner.

Eat your heart out, Harry Potter!

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.12.21
© Roy Søbstad

Kommentarer