En ekte suksesshistorie

King Richard
USA 2021
Regi: Reinaldo Marcus Green
Skuespillere: Will Smith, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Jon Bernthal, Tony Goldwyn, Dylan McDermott
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

«King Richard» er ikke som idrettsfilmer flest. Den handler om faren til to av verdens største tennisstjerner.

Richard Williams (Will Smith) er noe nær personifiseringen av amerikansk stå-på-vilje. Allerede før de er født, har han utarbeidet en detaljert plan for hvordan døtrene Serena (Demi Singleton) og Venus (Saniyya Sidney) skal bli verdens beste tennisspillere. Han lar seg ikke stoppe av at de, som svarte fra gettoen, har absolutt alle odds mot seg.

«King Richard» er unektelig forutsigbar. Til og med en sportsignorant som undertegnede vet jo at Serena og Venus Williams faktisk ble verdens beste tennisspillere. Likevel oppleves filmen mer redelig enn idrettsbiografier flest.

Den skygger ikke unna Richards svake sider og den holder et øye åpent for de strukturelle problemene i det amerikanske samfunnet. I tillegg er den gjennomgående tonen tiltalende nedpå.

Og sannelig er ikke «King Richard» også en liten seier for Will Smith. Etter noen år med begredelige filmer, får han her – lut, grå og tung i sessen – vist at det stadig bor en ordentlig skuespiller i ham. Jeg mistenker da også at den hyperambisiøse Richard Williams er en karakter Smith kan identifisere seg med.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 26.11.21
© Roy Søbstad

Kommentarer