En godbit av en dokumentar

Trøffeljegerne fra Piemonte
Italia 2020
Originaltittel: The Truffle Hunters
Regi: Michael Dweck, Gregory Kershaw
Skuespillere: Piero Botto, Maria Cicciù, Sergio Cauda, Aurelio Conterno, Enrico Crippa, Gianfranco Curti, Carlo Gondola
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 5

Den livsbejaende italienske dokumentaren «Trøffeljegerne fra Piemonte» kan være akkurat det du trenger å se i romjula.

På landsbygda i det nordøstre Italia, helt oppe ved foten av Alpene, bakser gamle gubber rundt i skogen på jakt etter hvite Alba-trøfler. Den velduftende delikatessen går for store summer ute i verden, men for gubbene i Piemonte handler jakten først og fremst om lidenskap. Sta er de også: Aldri om de kommer til å røpe sine hemmelige trøffelsteder for noen.

Dokumentaren «Trøffeljegerne fra Piemonte» gir oss en håndfull miniportretter av slike elskelige eksentrikere. De er så lite forfengelige som bare menn av en viss alder kan være, og kunne ikke ha brydd seg mindre om filmfolkene fanger dem mens de har hunden med seg i badekaret eller sniker seg ut på nattlig soppsanking stikk i strid med konas formaninger. Og med GoPro-kamera på bikkjene skal jeg si det blir action i høstløvet!

Alt sammen er herlige, livsbejaende greier. Estetisk er filmen dessuten en nytelse. Samtidig har den en vemodig undertone som blir stadig mer merkbar: Hvor lenge kan trøffeljakten fortsette på dette frie, uorganiserte viset før gubbene er borte og markedskreftene har tatt over?

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.12.21
© Roy Søbstad

Kommentarer