Filmblogg: Flue på veggen hos The Beatles

Det er nesten ikke til å tro at opptakene i tv-serien «Get Back» i det hele tatt eksisterer.

Det kan hende at det finnes mennesker der ute som misliker The Beatles. Men dem skal man i så fall ikke ta seriøst. Glad i musikk kan de i hvert fall ikke være.

Som mange andre brukte jeg store deler av forrige helg på å se den nye Beatles-dokumentaren «Get Back». Det er den mest tilfredsstillende nerdesesjonen jeg har hatt på aldri så lenge.

«Get Back» er en sju og en halv time lang tv-serie laget av Peter Jackson basert på opptak gjort i januar 1969. Da hadde The Beatles gitt seg selv to–tre uker på å skrive, øve på og spille inn det som skulle bli albumet «Let It Be». 

Serien byr strengt tatt ikke på ny informasjon om det som må være tidenes mest gjennomdokumenterte band. Men den gjør The Beatles levende for oss på en måte som er helt ekstraordinær.

«The Fab Four» nærmer seg på dette tidspunktet slutten, og «Get Back» gir mange pekepinner på hvorfor. Paul har for mange ideer og sjefer for mye. John er enten sarkastisk eller uinteressert. George er lei av å bli oversett. Ringo kikker ofte bare tomt ut i lufta. Alt dette – hver gest, hver kommentar, hvert ansiktsuttrykk – er fanget i opptak så skarpe og levende at de kunne ha blitt gjort i går.

Men til tross for at stemningen til tider er anspent, ser man mesteparten med et smil om munnen. Disse unge mennene er så karismatiske – og så naturlig, uanstrengt morsomme – at det blir medrivende bare å se dem tante og fjase og jamme på gamle rock’n’roll-låter. Gleden over å spille sammen mistet de tydeligvis aldri.

Ingen musikkdokumentar har heller noen gang kommet nærmere selve den kreative prosessen. Vi ser klassikere som «Let It Be» og «Across the Universe» finne sin form for øynene på oss. I én utrolig sekvens plukker Paul «Get Back» tilsynelatende rett ut av løse lufta mens han, Ringo og George venter på at syvsoveren John skal dukke opp. I dag, over 50 år senere, er dét fremdeles en sang store deler av verdens befolkning kan utenat.

Det er blitt sagt mange ganger før, men The Beatles var ikke som andre band. Selv om denne dokumentaren viser dem på sitt mest hverdagslige og menneskelige, forsterker den bare inntrykket: The Beatles var magiske i ordets rette betydning.

«Get Back» ligger på strømmetjenesten Disney+, og er definitivt verdt et månedsabonnement til 89 kroner.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 03.12.21
© Tekst: Roy Søbstad / Foto: Apple/Disney+

Kommentarer