Filmblogg: Slik var film- og tv-året 2021

Mens kinoene slet, fortsatte de gode tidene for strømmetjenestene. 

Krisen som bare varer. Man vil jo helst slå an en positiv tone når året skal oppsummeres. Men det er jammen ikke lett når kultur- og utelivsbransjen denne uken ble stengt nesten helt ned igjen. For kinoene betyr det store begrensninger i antall gjester og at sikre publikumsvinnere som «Kampen om Narvik» og «Spider-Man: No Way Home» blir utsatt.

Slik kan det ikke fortsette. Det må finnes bedre og mer forutsigbare måter å takle det fordømrade viruset på.

Hva vi så på kino. Årets mest sette – før vi vet hva som skjer med alle julefilmene – er «James Bond: No Time to Die», «Tre nøtter til Askepott», «Dune», «Nordsjøen» og «Verdens verste menneske».

To ting å glede seg over: at hele tre norske titler er inne på topp 5 og at den forholdsvis kresne «Verdens verste menneske» er én av dem.

Og «Verdens verste menneske» går ikke bare godt i Norge, men er også sett av over 200 000 i Frankrike og tippes til å bli Oscar-nominert i kategoriene «Beste skuespillerinne», «Beste internasjonale film» og – aller gjevest – «Beste film». Renate Reinsve har som kjent allerede vunnet prisen for «Beste kvinnelige hovedrolle» i Cannes.

Det er sannelig ikke dårlig for en film som gjør noe såpass voksent som å si noe om oss og tida vi lever i.

Hva vi så hjemme. Vel, den voldelige sør-koreanske serien «Squid Game» var en snakkis i en uke eller to på høstparten, men ellers er det vanskelig å vite hva folk egentlig så hjemme i stua. Netflix og de andre strømmeleverandørene deler nemlig ikke seertallene sine.

Én trend er i hvert fall at tida blir stadig kortere fra filmer vises på kino til de kommer på strømmetjenestene. For eksempel kan «Dune» allerede ses på HBO Max og «I onde dager» på Netflix.

Ja, også må vi ikke glemme at NRK fikk klemt inn publikumsvinnerne «Førstegangstjenesten», «Rådebank» og «Exit» mellom «Maskorama»-sesongene.

De som gikk bort. Libuše Šafránková (den originale «Tre nøtter til Askepott»), Jean-Paul Belmondo («Til siste åndedrag»), Christopher Plummer («The Sound of Music»), Michael K. Williams («The Wire»), Dean Stockwell («Blue Velvet»), David Gulpilil («Crocodile Dundee») og Ned Beatty («Picnic med døden») var blant skuespillerne vi mistet i året som gikk. Regissøren Richard Donner («Dødelig våpen») er heller ikke blant oss lenger.

Her hjemme kommer vi til å savne Kjersti Holmen, Jørgen Langhelle, Vegar Hoel, Hans-Erik Dyvik Husby, Petter Vennerød og Terje Kristiansen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.12.21
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie i «Verdens verste menneske»: Oslo Pictures/SF Studios

Kommentarer