Blodig meta-moro

Scream
USA 2022
Regi: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Skuespillere: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Marley Shelton, Dylan Minnette, Jack Quaid, Kyle Gallner, Mason Gooding, Jenna Ortega
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

«Scream» er mye smartere enn man kan forvente av den femte filmen i en skrekkserie.

Denne burde strengt tatt ha hett «Scream 5». Men siden vi snakker om den fjerde oppfølgeren til «Scream» (1996) – den første slasherfilmen hvor karakterene var klar over hvilke regler som gjelder for sjangeren – blir tittelen selvsagt kommentert av en karakter i filmen. Vedkommende definerer også hva «Scream»-serien er for noe: «metaslasher-drapsgåter».

Alt dette er akkurat så inneforstått som det høres ut. Man kanskje ikke ha sett de foregående filmene – eller være over gjennomsnittlig opptatt av skrekkfilm generelt – for å ha utbytte av «Scream», men det vil definitivt være en fordel. 

Åkke som: En ny psykopat i «Skrik»-maske har begynt å drepe tenåringer i småbyen Woodsboro. Siden hen åpenbart er inspirert av den første filmen, tar det ikke lang tid før heltene fra den gang, Neve Campbell, Courteney Cox og David Arquette, er tilbake på gamle, blodstenkte tomter.

Selv om «Scream» skal være veldig mange ting på én gang – altså slasherfilm, drapsgåte og fiks kommentar til seg selv – kommer nok fansen til å bli fornøyd. Denne filmen er nemlig ikke bare for dem. Den skal også vise seg å være om dem.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 14.01.22
© Roy Søbstad

Kommentarer