Ellevill historieforvrenging

The King's Man
USA 2021
Regi: Matthew Vaughn
Skuespillere: Ralph Fiennes, Harris Dickinson, Gemma Arterton, Matthew Goode, Djimon Hounsoum, Rhys Ifans, Tom Hollander, Daniel Brühl, Charles Dance
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

«The King's Man» er utmerket underholdning. Det gjelder bare å ikke ta den alvorlig.

Ingen skal bekylde denne forløperen – eller «prequelen» som det heter nå til dags – til de tøysete agentfilmene «Kingsman: The Secret Service» (2014) og «Kingsman: The Golden Circle» (2017) for å begrense seg.

Første verdenskrig er i emning, og vi får opprinnelseshistorien til det uavhengige etterretningsbyrået Kingsman. I sentrum for begivenhetene står hertugen av Oxford (Ralph Fiennes), hans sønn Conrad (Harris Dickinson) og et galleri av virkelige historiske skikkelser som blant mange andre omfatter Kong Georg, Franz Ferdinand, Mata Hari, Rasputin og Lenin. Som om ikke dette var nok, er «The King's Man» også en film som uten videre blander sin kontrafaktiske historiefortelling med ellevill action og satire av det mildt sagt grovkornete slaget.

Ja, på toppen av alt er den frekk nok til å målbære et pasifistisk budskap samtidig som den mesker seg i voldsbruk.

Det er strengt tatt ganske rørete greier. Men det er i hvert fall ikke kjedelig rør. Og i Ralph Fiennes har «The King's Man» dessuten en hovedrolleinnehaver som klarer å tilføre et touch av hjerte og klassisk britisk eleganse til alt røret.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 06.01.22
© Roy Søbstad

Kommentarer