Filmblogg: 10 filmer å glede seg til

Fortsatt pandemi eller ikke: Nytt år betyr nye filmopplevelser.

Det er selvsagt surt at enda et kino-år skal måtte begynne med restriksjoner og usikkerhet. Men nå kommer i hvert fall de nye filmene på løpende bånd.

Her er 10 titler jeg har stor tro på. Alle er av den litt smalere typen. «Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter», «Jurassic World: Dominion», «The Batman» og andre filmer i gigabudsjettklassen – som også står på vårens program – får uansett rikelig med omtale andre steder. 

Premieredatoene står i parentes, men må nok tas med en klype salt i disse dager.

«Pig» (14/1): 40 år ute i en av filmhistoriens mest humpete karrierer, har Nicolas Cage høstet noen av sine beste kritikker for dette eksistensielle dramaet om en trøffeljeger som prøver å få den stjålne grisen sin tilbake.

«Nightmare Alley» (28/1): Alltid interessante Guillermo del Toro («Pans labyrint», «The Shape of Water») står bak det som lover å være en moderne, visuelt spektakulær noir-variant.

«Bergman Island» (28/1): Livet later til å imitere kunsten i Mia Hansen-Løves drama om et amerikansk filmskaperpar som reiser til Fårö, Ingmar Bergmans øy, for å finne inspirasjon. 

«Lamb» (28/1): Den ser mildt sagt merkelig – og fantasipirrende og uhyggelig – ut, denne islandske filmen om et par som oppdrar et lam som om det var deres eget barn.

«Drive My Car» (4/2): En regissør i sorg, en ung, kvinnelig sjåfør og en knallrød Saab 900 er utgangspunktet for dette japanske dramaet basert på Haruki Murakamis novelle av samme navn.

«Licorice Pizza» (18/3): Paul Thomas Anderson («Boogie Nights», «Magnolia») sin nye skal være være en 70-tallsnostalgisk godbit av et oppvekstdrama.

«The Northman» (1/4): Robert Eggers følger opp «The Witch» og «The Lighthouse», to av undertegnedes favorittfilmer fra senere år, med en episk hevnsaga lagt til Island for 1000 år siden.

«Anette» (29/4): En musikal med Adam Driver regissert av Leos Carax, mannen bak den spinnville «Holy Motors», klinger uimotståelig bisart i mine ører.

«Vortex» (29/4): Den argentinsk-franske bråkmakeren Gaspar Noé («Irreversible») viser seg fra en hittil ukjent stillferdig og sorgtung side i sin nye film. Skrekkfilmkjennere bør merke seg at Dario Argento har en av hovedrollene.

«Memoria» (3/6): Tilda Swinton spiller kvinnen som legger ut på reise etter å ha blitt vekket av et mystisk drønn i natten. Dette ser ut til å være akkurat den typen åpen, meditativ film som vil fengsle noen og irritere vettet av andre.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 06.01.22
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Nicolas Cage i «Pig»: 
Another World Entertainment

Kommentarer