Filmblogg: Mysteriet Nicolas Cage

Det eneste sikre med Nicolas Cage, er at man aldri kan avskrive ham.

En gang i tiden, på 90-tallet eller deromkring, ble stort sett alle filmene til Nicolas Cage satt opp på kino her til lands. Sånn er det ikke lenger. Men han har en ute nå.

Min kollega Cathrine Sordal skriver at Cage leverer «en av sine beste rolleprestasjoner på mange år» i «Pig», en «melankolsk, nærmest poetisk film om sorg, kjærlighet og gourmetmat».

Mellom storhetstiden og dette kunstneriske comebacket har vår mann gjort fryktelig mye rart. Når han ikke har spilt mot størrelser som Meryl Streep, har han tatt roller Steven Seagal kunne ha betakket seg for.

Jeg for min del ble obs på Nicolas Cage da han stjal showet i Coen-brødrenes screwball-komedie «Arizona Junior» (1987) og David Lynchs brutale road movie «Wild at Heart» (1990). I den første er Cage en yrkeskriminell med elektrisk hår og tegnefilm-aktig oppsperrede øyne. I den andre er han en rebell i slangeskinnsjakke som synger «Love Me Tender» til kjæresten sin. 

På dette tidspunktet hadde Cage allerede gjort seg bemerket i filmer som «Rumble Fish» (1983), «Birdy» (1984) og «Forhekset av månen» (1987). Superstjernestatusen var sikret da han i 1996 vant Oscar for Beste skuespiller for rollen som alkoholiker i «Leaving Las Vegas».

Slik superstjerner gjerne gjør, brukte han de neste årene til å ta godt betalte jobber i ikke spesielt krevende actionfilmer. Mang en 90-tallist vil ha sterke minner knyttet til «The Rock» (1996), «Face/Off» (1997) og «Con Air» (1997).

Men på et eller annet tidspunkt begynte Nicolas Cage å stille opp i hva som helst. På IMDb.com er han oppført med godt over 100 filmer, og mellom spredte gullkorn som «Adaptation» (2002) finnes et nådeløst antall Seagal-aktige titler som «Kill Chain», «Primal» og «Jiu Jitsu».

Og mye av det som tidligere ble regnet som styrker – energien, uforutsigbarheten, viljen til å gå over grenser – fikk ham nå til å framstå som en overspillende klovn. Det var liksom ikke annet enn roping, grimaser og generelt hysteri ved ham. Bare søk opp «Nicolas Cage losing his shit» på YouTube for eksempler.

Desto hyggeligere er det at den nå 57 år gamle skuespilleren ser ut til å gjenvinne tapt respekt med sin neddempede rolle i «Pig». Kritikere har da også påpekt likhetene mellom ham selv og den legendariske, men fallerte gourmetkokken han gestalter.

På et eller annet vis føles det helt riktig at Nicolas Cages neste film heter «The Unbearable Weight of Massive Talent», og at han der skal spille… Nicolas Cage.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.01.22
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Nicolas Cage i «Wild at Heart»: Cinematekene

Kommentarer