I skyggen av Bergman

Bergman Island
Sverige/Frankrike/Tyskland 2021
Regi: Mia Hansen-Løve
Skuespillere: Tim Roth, Vicky Krieps, Anders Danielsen Lie, Mia Wasikowska
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

«Bergman Island» består av like deler romantikk og filmreferanser. 

Fårö er øya i Østersjøen hvor Ingmar Bergman tilbragte siste halvdel av livet. Hit kommer Chris (Vicky Krieps) og Tony (Tim Roth), som begge er filmskapere, for å skrive på hvert sitt manus. Paret ser selvsagt det illevarslende i at de skal sove i senga hvor store deler av «Scener fra et ekteskap» (1974) utspilte seg.

Nå blir «Bergman Island» aldri like opprivende som Bergmans ekteskapsdrama. Men når Chris midtveis i filmen gjenforteller historien hun jobber med, om de tidligere elskerne Amy (Mia Wasikowska) og Joseph (Anders Danielsen Lie) som gjenforenes på Fårö, begynner fiksjon og virkelighet sakte å gli over i hverandre. Og slikt skjedde jo i mer enn én Bergman-film.

«Bergman Island» er, på ett plan, en ganske avansert metafilm, og det kan nok være en fordel å komme til den med litt peiling på et visst svensk filmgeni. Samtidig krever den strengt tatt ikke mer av seeren enn at hen er villig til å la seg forføre av gode skuespillere og et manus som gir mye rom for å spekulere i spørsmål om kjærlighet, begjær og pardynamikk.

Ja, også vil den være noe for alle som er svake for nordiske somre i pittoreske omgivelser.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 28.01.22
© Roy Søbstad

Kommentarer