Livsleksjoner i døden

Lise & Snøpels – Venner for alltid
Tsjekkia 2021
Regi: Jan Bubenicek, Denisa Grimmová
Norske stemmer: Ulrikke Brandstorp, Jakob Oftebro
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

Det trenger ikke å være noen motsetning mellom søt animasjon og undring rundt livets store spørsmål.

«Lise & Snøpels – Venner for alltid» er noe så sjeldent som en barnefilm hvor heltene dør. Det skjer etter bare noen få minutter, og er uhyre dramatisk: Snøpels Rev (som har stemmen til Jakob Oftebro) jager Lise Mus (som har stemmen til Ulrikke Brandstorp) ut på veien og inn i lysene fra en møtende bil.

Så kommer Lise og Snøpels til en himmel som ikke ligner på noen himmel vi har sett før. Her står utfordringene i kø, men alt synes designet for å lære de to – og oss – noen lekser om viktige ting som mot, frykt og vennskap.

Stram i formen kan ingen påstå at denne tsjekkiske filmen er. Historien spriker sant å si i alle mulige retninger – fra heftig action til alvorlige livsleksjoner – men på et eller annet vis ender «Lise & Snøpels – Venner for alltid» opp med å bli en finfin opplevelse allikevel. Alle innfallene gjør den uforutsigbar og tematikken åpner opp for undring rundt livets aller største spørsmål.

Animasjonen – av den gode, gamle «stop motion»-varianten – er dessuten så taktil at vi kan kjenne lukten av våt pels og får lyst til å tørke skitten av brilllene til Mulle Muldvarp.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 21.01.22
© Roy Søbstad

Kommentarer