Historiefortelling på høyeste nivå

Drive My Car
Japan 2021
Originaltittel: Doraibu mai kâ
Regi: Ryûsuke Hamaguchi
Skuespillere: Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Reika Kirishima, Yoo-rim Park, Dae-Young Jin, Sonia Yuan
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

Årets japanske Oscar-kandidat er en lavmælt liten triumf av en film.

Dette er et sånt tilfelle hvor en beskrivelse av handlingen ikke vil si stort om hvordan det faktisk oppleves å se filmen. Men «Drive My Car», som er basert på en novelle av Haruki Murakami, tar i hvert fall utgangspunkt i skuespilleren og regissøren Yūsuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) sitt arbeid med å sette opp teaterstykket «Onkel Vanja». Yūsuke bærer, i likhet med alle han møter, på en kompleks bakgrunnshistorie, og ofte er det i hans gamle, knallrøde Saab 900-modell at fortrolighet oppstår og hemmeligheter kommer fram i dagen.

Og sakte, men sikkert, gjennom lag på lag av fortellinger, blir «Drive My Car» selv en fortelling om hvordan fiksjon og virkelighet noen ganger overlapper, og hvor vanskelig det er for oss mennesker å virkelig forstå hverandre.

Det sier seg sikkert selv at en tre timer lang japansk film, én som holder akkurat den samme lavmælte tonen fra begynnelse til slutt, ikke er noe for alle. Men er man først med på notene, vil man oppdage at de overraskende vendingene og allmenngyldige innsiktene kommer tett.

Dette er historiefortelling på høyeste nivå. Undertegnede kjedet seg ikke et øyeblikk.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 05.02.22
© Roy Søbstad

Kommentarer