Skattejakt av den gamle skolen

Uncharted
USA 2022
Regi: Ruben Fleischer
Skuespillere: Tom Holland, Mark Wahlberg, Sophia Ali, Tati Gabrielle, Antonio Banderas
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Tenk at det fortsatt går an å lage eventyrfilmer uten superhelter!

Man må ikke ha peiling på Playstation-spillet for å fatte greia. Filmatiseringen av «Uncharted» går rett inn i tradisjonen etter de skrønete lørdagsmatineene amerikanske kids vokste opp med i 1950-årene. Alle som har sett en Indiana Jones-film vil skjønne hvor vi skal.

Nathan Drake (Tom Holland) og hans mer eller mindre pålitelige partnere Victor «Sully» Sullivan (Mark Wahlberg) og Chloe Frazer (Sophia Ali) er trekløveret som kommer på sporet av en akkurat passe mytisk skatt: gullet den portugisiske oppdagelsesreisende Ferdinand Magellan gjemte en gang på 1500-tallet. Og selvsagt er noen ondsinnede typer på samme spor.

Alle de rette knappene blir trykket på. Det er finurlig gåteknekking, det er spennende lokasjoner, det er oppfinnsomme actionsekvenser og det er – i Spider-Man-aktuelle Hollands gutteaktige, tyggegummityggende skikkelse – en hovedperson så sjarmerende at man rett og slett ikke kan unngå å heie på ham. Så får det heller være at verken Ali, Wahlberg eller skurkene gjør all verden til inntrykk.

«Uncharted» utgjør et kjærkomment alternativ til den uendelige strømmen av mer eller mindre like superheltfilmer.

Originalt publisert i Fædrelandsvennens hjemmeside 22.02.22
© Roy Søbstad

Kommentarer