En enda mørkere Batman

The Batman
USA 2022
Regi: Matt Reeves
Skuespillere: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Paul Dano, Colin Farrell, Andy Serkis, Peter Sarsgaard, John Turturro
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Denne er for deg som syntes at «Spider-Man: No Way Home» var alt for fargerik og festlig.

Batman har alltid vært den mørkeste og mest angstbiterske superhelten. Robert Pattinsons versjon tar likevel kaka: I sivil ser han ut som en deprimert rockstjerne; når han får på seg kevlar-rustningen, blir han den svartøyde personifiseringen av hevn. Så har da også «The Batman» mer til felles med filmer som «Saw», «Seven» og «Zodiac» enn med «Justice League».

I et Gotham City hvor det alltid regner og kriminelle gjenger herjer i gatene, begynner en galning som kaller seg Riddler (Paul Dano) å drepe korrupte myndighetspersoner på utspekulert, sadistisk vis. Alt Batman og hans hjelpere – Selina «Catwoman» Kyle (Zoë Kravitz) og politimannen James Gordon (Jeffrey Wright) – har å gå på, er gåtene Riddler etterlater seg.

Sånt blir det mer etterforskning enn action av. Selv om en biljakt sånn cirka midtveis – mer basert på nærbilder og lyddesign enn CGI-genererte effekter – sitter som et skudd, minner den gjennomgående stemningen i «The Batman» mest av alt om en begravelse. 

Og etter tre timer (!) uten så mye som et smil, er det fristende å spørre som en tidligere Batman-skurk: «Why so serious?»

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.03.22
© Roy Søbstad

Kommentarer