Filmblogg: 10 knallgode filmer du kan se gratis

Det eneste som er bedre enn en god film, er en gratis god film.

Man kan si mye godt om de kommersielle strømmetjenestene. Ikke minst byr de på veldig mye innhold for en veldig billig penge.

Men det finnes også et utmerket alternativ: På Filmoteket.no kan du se film helt gratis, og innholdet er adskillig mer kresent enn på for eksempel Netflix. Alt du trenger er et lånekort på biblioteket.

Her er 10 anbefalte godbiter i 10 forskjellige sjangre.

Feelgood: «The Peanut Butter Falcon» (2019). En bitter krabbefisker og en ung mann med Downs syndrom er på rømmen gjennom de amerikanske sørstatene, Huckleberry Finn-style. Og bare uforbederlige snobber vil kunne unngå å bli sjarmert.

Barn/familie: «Løvetannbarn» (2016). Det handler om barn i vanskelige livssituasjoner, men «Løvetannbarn» er en «varm» snarere enn «trist» film. «Stop motion»-animasjonen gir den stofflighet og poesi.

Drama: «Håp» (2019). En av senere års beste norske filmer forteller på klokt og troverdig vis om et ekteskap som blir satt på de hardest tenkelige prøver. 

Thriller: «Shorta» (2020). Danskene er gode på samtidsrelevant spenning. Denne, om to politimenn som roter seg alt for langt inn i en innvandrerbydel i København, er blant deres intense.

Skrekk: «It Comes at Night» (2017). Pandemien kunne ha gått verre. Det kunne ha blitt som i denne bekmørke, klaustrofobiske filmen, hvor alt avhenger av at familien klarer å holde døren mot utenverdenen lukket og låst til en hver tid.

Satire: «Parasitt» (2019). Den sør-koreanske sensasjonen fra et par år tilbake, nærmest krever – utspekulert som den er – å bli sett om igjen med jevne mellomrom.

Samtid: «Atlantis» (2019). Denne ukrainske filmen er fra 2019, men utspiller seg – utrolig nok – ett år etter at krigen med Russland tok slutt. «Atlantis» er krevende, men nesten skummelt aktuell.

Romantikk: «In the Mood for Love» (2000). I Hong Kong i 1962 blir to naboer, som begge bedras av ektefellene sine, sakte, men sikkert trukket mot hverandre. Sjelden har forbudt kjærlighet tatt seg bedre ut enn i denne visuelle konfektesken av en film.

Serie: «My Brilliant Friend» (2018). Elena Ferrantes oppvekstskildringer fra 1950-tallets Napoli blir gjort spill levende av karismatiske skuespillere med umiskjennelig middelhavstemperament. 

Musikk: «Backstreet Girls – Tilbake til Muotathal» (2015). Det skal antakelig godt gjøres å lage en kjedelig dokumentar om norsk rocks mest kompromissløse institusjon. Dette kledelig rufsete bidraget formelig stinker av øl, røyk og trass.

Alle filmene er selvsagt tilgjengelige på andre tjenester også.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.03.22
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Zack Gottsagen og Shia LaBeouf i «The Peanut Butter Falcon»: Another World Entertainment

Kommentarer