Hard, men håpefull ungdomsfilm

Beskytteren
Kina/Hong Kong 2019
Regi: Derek Tsang
Skuespillere: Dongyu Zhou, Jackson Yee, Fang Yin, Ye Zhou, Yue Wu
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Både unge og voksne vil ha mye å hente i denne kinesiske historien om mobbing.

Det nærmer seg eksamenstid, og på en stor videregående skole i Kina hersker de reneste «Fluenes herre»-tilstander. Én jente er allerede blitt drevet til selvmord. Nå har gjengen som står bak terroren, sett seg ut den skoleflinke, men fattige Chen Nian (Zhou Dongyu) som sitt neste offer.

Denne Oscar-nominerte filmen viser oss helt andre sider av det moderne Kina enn dem vi vanligvis blir presentert for. Ikke bare inneholder «Beskytteren» flere nesten uutholdelig stygge mobbescener, men den tar også opp i seg problematikk som kriminalitet, klasseforskjeller og prestasjonspress. 

Slikt blir det ikke overraskende både melodrama og pekefingermoralisering av. Filmen bruker dessuten mye tid på en unødig komplisert drapsetterforskning. Når man likevel forlater den med en god følelse, er det på grunn av forholdet Chen etter hvert utvikler til Xiao Bei (Jackson Yee), en småkriminell type som tar på seg å beskytte henne.

Disse to, gitt liv av karismatiske, ett hundre prosent troverdige skuespillere, tilfører «Beskytteren» øyeblikk av håp, poesi og skjønnhet som gjør at alt det vonde lar seg holde ut, tross alt. 

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.03.22
© Roy Søbstad

Kommentarer