Mannen som ville bli statsminister

Trond Giske – Makta rår
Norge 2021
Regi: Håvard Bustnes
Med: Trond Giske, Haddy Njie
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

Én mann, én campingvogn og en (nesten) ukuelig vilje til makt.

Sensommeren 2018 legger Trond Giske ut på veien med en bitte liten, rødmalt campingvogn for å drive valgkamp. I baksetet sitter dokumentarfilmskaperen Håvard Bustnes med kamera. For Giske handler ikke dette bare om å sanke stemmer til Arbeiderpartiet. Minst like viktig er det å redde en politisk karriere som, etter en lang rekke anklager om seksuell trakassering, i praksis er over.

Bustnes sin film har ikke all verdens nytt å fortelle om en skandale som må være blant de mest veldokumenterte i norsk media noen sinne. «Trond Giske – Makta rår» gir oss likevel – takket være sin omfattende collage av tv-klipp og snakkende kommentatorhoder – bedre oversikt over det politiske spillet og de ubesvarte spørsmålene. Verken pressen eller Giskes nemesis innad i Ap, Hadia Tajik, kommer ut av det hele uten riper i lakken.

Hovedpersonen selv forblir vanskelig å lese: på den ene siden en sindig trønder som liker å møte folk og er i stand til å drikke uante mengder kaffe; på den andre siden et maktmenneske som i visse situasjoner har vist helt ubegripelig dårlig dømmekraft. Slikt blir det interessant, men ikke 100 prosent forløst film av.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 10.03.22
© Roy Søbstad

Kommentarer