Mektig maktspill

Margrete den første
Norge/Danmark 2021
Regi: Charlotte Sieling
Skuespillere: Trine Dyrholm, Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro, Bjørn Floberg, Magnus Krepper, Thomas W. Gabrielsson, Agnes Rase, Simon J. Berger, Paul Blackthorne
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

Visste vi det ikke: Nordisk historie kan være et utmerket grunnlag for både menneskelig og storpolitisk drama.

Ved inngangen til 1400-tallet råder for første gang på århundrer fred og framgang i Norden. Dronning Margrete (Trine Dyrholm) har knyttet Danmark, Sverige og Norge sammen i en union. Nå gjenstår bare at hennes stesønn Erik (Morten Hee Andersen) gifter seg med den engelske prinsessen, og slik skaper en allianse med England, så vil heller ikke tyskerne lenger utgjøre en trussel.

Alt dette er fakta. Resten av det som skjer i «Margrete den første» har filmskaperne basert på en kuriøs historisk fotnote: Plutselig dukker en fremmed mann (Jakob Oftebro) opp og hevder at han er dronningens avdøde sønn Oluf. Nå gjør han krav på tronen.

De sveipende landskapsbildene, de utvaskede fargene og den mektige musikken gjør det vanskelig å ikke tenke på «Game of Thrones». Men snarere enn en såpeopera med uvanlig mye sex og vold, skal dette bli et shakespear-sk drama om makt, intriger og umenneskelige valg. 

Skuespillerne – ikke minst Dyrholm i rollen som den stadig mer hardt prøvede Margrete – er forbilledlige, og et kløktig disponert manus gjør at spenningen mot slutten når nesten pinefulle høyder.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 25.02.22
© Roy Søbstad

Kommentarer