Dansken som skulle klare seg selv

Villmenn
Danmark 2021
Originaltittel: Vildmænd
Regi: Thomas Daneskov
Skuespillere: Rasmus Bjerg, Zaki Youssef, Bjørn Sundquist, Rune Temte, Sofie Gråbøl, Marco Ilsø, Jonas Bergen Rahmanzadeh
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

Denne komedien om en dansk mann i den norske fjellheimen burde ha vært enda morsommere.

Martin (Rasmus Bjerg) er en mann som har fått nok. Kona tror at han er på teambuilding med jobben, men i virkeligheten har dansken trukket opp i den norske fjellheimen for å være i fred og klare seg selv. Dessverre går ikke selvbergingsprosjektet så bra. Bunnen når Martin i det han, etter ynkelige 10 dager, ender opp med å rane en bensinstasjon for sigaretter og mat.

«Villmenn» har sine øyeblikk. Martin minner en del om Erlend Loes romanfigur Doppler – ikke minst i sine forsøksvis dypsindige analyser av den moderne mannsrollen – og det er unektelig morsomt å se ham stabbe rundt i vikingkostymet sitt og jakte på geiter og frosk (!). Men filmen som helhet sliter med å finne en konsistent tone.

Den begynner som en godmodig satire, men så snart Martin støter på hasjsmugleren Musa (Zaki Youssef), utvikler den seg til å bli en burlesk og blodig kriminalfarse av den typen bare Coen-brødrene («Fargo», «The Big Lebowski») klarer å få ordentlig til. Og i siste akt går «Villmenn» rett og slett går tom for ideer.

Når dét er sagt: Bensinstasjonsekvensen er i seg selv nesten nok til å forsvare et kinobesøk.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.04.22
© Roy Søbstad

Kommentarer