Et lite stykke hverdagsfilosofi

C'mon C’mon
USA 2020
Regi og manus: Mike Mills
Skuespillere: Joaquin Phoenix, Woody Norman, Gaby Hoffmann, Jaboukie Young-White, Elaine Kagan
Musikk: Aaron Dessner, Bryce Dessner
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 5

Den amerikanske filmen «C'mon C’mon» gir oss en fresh og stimulerende vri på en egentlig gammel historie.

Johnny (Joaquin Phoenix) er radiojournalist. Han lever av å stille store spørsmål til barn: «Hvilke håp og drømmer har du? Hvordan tror du framtida vil bli?» Hans eget liv virker mer eller mindre tomt. Men så gjør omstendighetene at Johnny må ta ansvar for nevøen, ni år gamle Jesse (Woody Norman), og plutselig er det han som må svare for seg: «Hvorfor snakker ikke du og mamma sammen? Hvorfor er du ikke gift?»

«C'mon C’mon» er en film full av sånne små, hverdagslige scener – frustrerende og trivielle og rare om hverandre – som jo livet faktisk består av. Detaljrikt lyddesign, stemningsfull musikk og lekkert fotografi i alle nyanser av grått underbygger en nærmest dokumentarisk følelse.

Og det er fint å se en variant av en egentlig for lengst oppbrukt historie – den om den lukkede mannen som tvinges til å åpne seg opp når han må ta ansvar for et annet menneske – som både føles fresh og som gir seeren rom for å trekke sine egne filosofiske slutninger. Post «Joker» (2019) gjør det dessuten godt å oppleve en Joaquin Phoenix på sitt aller mildeste og mest relatérbare.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 21.04.22
© Roy Søbstad

Kommentarer