Filmanbefaling: Krig sett med russiske øyne

Gå og se
Sovjetunionen 1985
Originaltittel: Idi i Smotri
Regi: Elem Klimov
Med: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevičius

Akkurat nå kan det nesten virke ironisk, men en god kandidat til tidenes beste antikrigsfilm er faktisk russisk.

Elem Klimovs «Gå og se» (1985) er en påkjenning av en film. Jeg har ærlig talt vegret meg for å se den om igjen. Men sånn omtrent 10 år etter forrige gang – 10 år hvor dvd-en er blitt stående urørt i hyllen som et vondt minne – stålsatte jeg meg her om dagen. Det er tross alt krig i Europa nå, og vi kan alle trenge en påminnelse om hva dét egentlig innebærer.

Året er 1943, Hitlers tropper begår folkemord i Hviterussland og tenåringen Fljoria (Aleksey Kravchenko) slutter seg til partisanene med et gevær han har funnet i en skyttergrav. Men det er ikke heltebragder som venter Fljoria, bare ren, skjær galskap.

Og det er de mest surrealistiske scenene jeg drar kjensel på. Det er storken som vandrer rundt i en utbombet skog. Det er den tomme brennevinsflasken som blir kastet ut av et bombefly. Det er Fljorian og jentungen Glasha (Olga Mironova) som bakser rundt i et hav av gjørme. Det er Glasha som snur seg og ser landsbybeboerne ligge livløse i en haug. Det er de drita SS-soldatene som stuer en kirke full av mennesker og tenner på. Alt sammen oppleves akkurat like troverdig som det er grusomt og absurd.

Sterkest inntrykk gjør likevel hovedrolleinnehaver Kravchenko. I begynnelsen av filmen har han det åpne, naive ansiktet til en hvilken som helst 13-åring; mot slutten er han blitt til en forstyrret liten mann med øyne som ikke lenger synes å ha noen bunn. Det er noe mer enn bare skuespill vi ser. Det er den totale eksistensielle angst.

Og etterpå sitter jeg kald tilbake og prøver å ta inn over meg at denne unike filmen faktisk ble laget av russere. Det gir selvsagt mening sett i lys av deres grufulle historie, men blir helt ubegripelig hvis man tenker på det som skjer i Ukraina akkurat nå. Bedre bevis på at menneskeheten ikke lærer av historien, kan jeg knapt komme på.

Så setter jeg «Gå og se» tilbake i hyllen.

«Gå og se» kan blant annet leies hos Apple og kjøpes på dvd fra Platekompaniet.

Hvis du klarer å holde ut «Gå og se», kan du også prøve deg på disse filmene.

Atlantis
Ukraina 2019
Regi: Valentyn Vasyanovych
Med: Andriy Rymaryk, Liudmyla Bileka og Vasyl Antoniak

Ordet «profetisk» er ikke til å unngå: Denne ukrainske filmen er fra 2019, men utspiller seg i 2025, ett år etter at krigen med Russland tok slutt.

I en lang serie visuelt slående tablåer følger vi den tidligere soldaten Serhiy. Menneskene er små og omgivelsene lite annet enn skitt og post-apokalyptisk forfall. Den eneste strimen av håp – for ikke å si humanitet – kommer når Serhiy møter idealisten Katya.

«Atlantis» er krevende, men fremstår nesten skummelt aktuell akkurat nå.

Strøm den gratis på Filmoteket.no.

The Painted Bird
Slovakia, Tsjekkia, Ukraina 2019
Regi: Václav Marhoul
Med: Petr Kotlár, Stellan Skarsgård, Harvey Keitel og Udo Kier

Du vil ha det mørkere? Stort mer håpløst blir det ikke på denne siden av «Gå og se».

Et eller annet sted i Øst-Europa under Andre verdenskrig prøver en gutt, som er rundt 12 år gammel og muligens jødisk, å finne hjem til familien sin. Lite annet enn fornedrelse og stupid, meningsløs brutalitet venter ham.

«The Painted Bird» – utsøkt filmet i alle nyanser av grått – er en demonstrasjon av hvordan fattigdom og krig kan få frem det absolutt verste i folk. Alt som er fint skal ødelegges.

Strøm den gratis på Filmoteket.no.

Dr. Strangelove
USA 1964
Regi: Stanley Kubrick
Med: Peter Sellers, Sterling Hayden og George C. Scott

Nei, vi er åpenbart ute av stand til å lære: Våren 2022 virker faren for at verden skal ende i et kjernefysisk ragnarok nok en gang reell. Og en stakker kan lite annet gjøre enn å se «Dr. Strangelove» om igjen.

Med krystallklar presisjon viser Stanley Kubricks beksorte satire hvordan vår alles skjebne hviler i hendene på noen få gamle, impotente og mer eller mindre sinnssyke menn. Det er så dumt at man blir nødt til å le.

«Dr. Strangelove» kan blant annet leies hos Apple og kjøpes på dvd fra Platekompaniet.

Originalt publisert i Gatemagasinet Mot nr. 3/2022
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Aleksey Kravchenko i «Gå og se»: Another World Entertainment

Kommentarer